Цушима. А. С. Новиков-Прибой

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  4-3-2018
  •  261

ПРОДАДЕНА

Автор:А. С. Новиков-Прибой
Издателство:Нариздат
Страници:656
Корици:Твърди
Година:1946
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 150/215/40 Състояние: Добро
Цушима. А. С. Новиков-Прибой

Цушима. Книга 1: Поход
Цушима.  Книга 2: Сражението

МАЛКО ПРЕДИСТОРИЯ
В историята на човечеството, откато почнали да се явяват на свят военните кораби, е имало доста морски битки. Но само три от тях могат да се сравнят с Цушимската битка по своите грандиозни размери и резултати. Първата, така наречена Саламинска битка, се губи в далечната древност, към  480 год., преди нашата ера. Противниците се срещнали в Са-ламинския залив, около Цирея и Атина. Малкият гръцки флот, под ръководството на Темистокъл, унищожил грамадния персийски флот на цар Ксеркса. Втората морска битка е станала в средните векове, в 1571 год., при Лепанто, в Адриатическо море. Съединеният флот на християнските държави, под началството на Дон Жуан Австрийски, разбил на парчета корабите на сарацините и египтяните. Трето подобно събитие се разиграло в много по-късна епоха, 1805 год., около Гибралтар-ския проток, до нос Трафалгар. Тук знаменитият адмирал Нел-сон, останал еднорък и с едно око от предишните боеве, като командир на. английския флот одържал блескава победа над съединения франко-испански флот, който бил под началството на адмиралите Вилньев и Гравин. Тези двама адмирали, както и самият Нелсон, загинали, като загубили деветнайсет кораби и почти целия личен състав.

Четвъртото сражение се разигра в далечноизточните води, при остров Цушима, през време на руско-японската война, а именно на 14/27 май 1905 година. То също така спада към най-големите световни събития. Но за това ще стане дума по-нататък, а за сега ще разкажа, въз основа на какъв материал е изградено това произведение и защо то възникна двайсет и пет години след сражението. В този изключителен, наситен с драматизъм бой, аз участвувах лично като матрос на броненосеца „Орел“. Неприятелските снаряди ме пощадиха и аз попаднах в плен. Няколко дни ние прекарахме в барашгае на едно японско пристанище, а после ни преместиха на южния остров Киусиу, в града Кумамота. Тук, в един лагер, разположен край града, ние престояхме дълго, до връщането ни в Русия.

Аз добре разбрах важността на събитието, което се случи при Цушима, и затова веднага се залових да записвам личните си впечатления от нашия кораб, а след това почнах да събирам материал и за цялата наша ескадра. Но беше немислимо 
един човек да се справи с такава огромна задача. ,Организирах около себе си петнайсет от по-будните моряци, близки мои другари. Те усърдно се заловиха да ми помагат. В лагера бяха съобци команди почти от всички кораби, които взеха участие в Цушимския бой, и това много улесни работата ни. Като пристъпвахме към^ описанието на някой кораб, ние се интересувахме преди всичко, как е била организирана службата на него, какви са били отношенията между офицерите и нисшите чинове, а едва след това събирахме сведения за ролята на този кораб в боя. По това време вече много бойни кораби бяха дотолкова сложни и грамадни, ,че хората от едно отделение не всякога можеха да знаят, какво, се върши в друго-отделение. Затова при разпитването ни се налагаше* да изследваме поотделно всяка част на кораба. Какво, например, е ставало, от сутринта на 14 май, до пълната развръзка на боя, в командирската бронирана кабина, в бойните кули, из бронираните батареи, по оръдейната палуба, в минното отделение, при . машините,, при пещите, в операционния пункт ? Кой какво е говорил? Какви разпореждания е давало началството и как са били изпълнявани те ? Каква външност Са имали разните началници и др., привичките им, характера? .Как е- изглеждал . боя, наблюдаван • от описвания от нас кораб ? И така нататък, дори до най-малките дреболии.

Матрозите на драго сърце ни разправяха откровение, всичко, защото пред тях бяха другари като тях, а не официална комисия, каквато съставиха по-лесно от; адмирали и офицери при Главния морски щаб. Ако някой от разпитваните, кажеше нещо невярно, другите участници в боя веднага го поправяха. А по-късно някои моряци почнаха сами ща ми носят тетрадки с описание на някоя отделна случка. По такъв начин у мен се набра цял куфар ръкописи за Цушима. Този материал представляваше от. себе си извънредна ценност. Би могло смело да се твърди, че нито за едно морско сражение не. са били събирани толкова сведения, колкото ние събрахме за Цушима. Проучвайки тия материали, аз. имах толкова ясна представа за всеки кораб, като да съм бил на- него, през време на схватката е японците. Излишно е да добавям, че записките ни не приличаха на официалните описания на това знаменито сражение.

По така се случи, че нашата работа се провали, провали се по най-безсмислен начин.

За тая случка разказва, с известно тържество, артилерийският офицер от броненосеца „Ушакоз“, лейтенант Н. Димитриев...

о.1.

Категория › Стари книги

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.