Партиен дом

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  25-2-2018
  •  214

Автор:Георги Тенев
Издателство:Алтера
Страници:238
Корици:Меки
Година:2006
Броя:1
ISBN:9549179230 Тегло (гр.): 166 Формат: 130 / 200 Състояние: Добро
Партиен дом. Георги Тенев


Текст от гърба на книгата
0 10 20 30 ДО 50 60 70 80 90 100 110 130
В партииния дом на реактора, в реактора на партииния дом - под отхлупения капак нахлуват чужди погледи. Целият свят вече знае всичко за Чернобил. Между световните столици през планетата прескачат искри и летят телеграми. I Москва с половин уста най-накрая признава. Киев е в траур, макар и| I неофициално. А у нас мълчат, пролетта се развива без паника.

Тя търси с уста устните ми, стиска през фанелката разгорещените ми гърди. Иска да ме спаси, да поправи, ако е възможно, грешката на баща си. Инфантилният спомен в невидимите обръснати косъмчета ме смачква на прах,

Разтапя ме, отпускам ръце. Това я разочарова вероятно, болката се оттича от тялото й, но тя също разбира: по-добре да спрем, по-добре и за двама ни. Синята плът на издълженото ми тяло излазва навън от завзетите устия. Падам по гръб, а тя се отпуска настрана, вода тече от двама ни, през двама ни..

Обичам я, или я мразя? - никой не ме е питал нещо по-относително.

---
Георги Тенев - Все едно дали целенасочено или спонтанно -се стреми към една скептична метафора на обществените ни илюзии и особено на примитивния ни условен рефлекс за паролата “историческа победа”.

Атанас Натев, вестник КУЛТУРА да “Походът”

“Страхът на резидента...” предлага изключително качествени описания на различните модули на социална организираност. Непрекъснато В книгите на Георги ТенеВ става дума за битка, за Военно положение, за отбрана. Последните събития от Войната В Ирак показаха мащаба на тази битка.

Десислава НЕДЕЛЧЕВА, ЛИТЕРНЕТ да “Страхът наредидента от отдоваване”

Ясен, изповеден език. Сякаш някъде има невидим касетофон, който (журналистически, психоаналитично) записва спомените, мечтите, болките, представите.

Мария Попова, вестник КУЛТУРА да “Кристо и свободната любов

Това, което ме въодушевява в този текст, е шеметната динамика на думите; те наслагват образ върху образ, сякаш се гради отново Вавилонската кула, и аз се промъквам като сталкер в лабиринт от коридори, галерии и тайници...

Иван Добчев да “Цитаделата”

Резюмирам накратко^..): Александър Кьосев: “българската литература е (почти) умряла”, Георги Тенев: “българската литература е умряла, но това ме прави свободен” (...)

Васил Видински, ЛИТЕРАТУРТЕН ВЕСТНИКДопълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.