Пътешествия по Мустанг и Бутан

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  22-2-2018
  •  207

ПРОДАДЕНА

Автор:Мишел Песел
Издателство:Наука и изкуство
Страници:271
Корици:Меки
Година:1982
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 145 / 205 Състояние: Добро
Пътешествия по Мустанг и Бутан. Мишел Песел

Авторът — френски географ, етнограф и лингвнст, ни описва своите пътешествия из малко известните хималайски страни Мустанг и Бутан.

Читателят се запознава с природата на тези страни, с хората, живеещи сред високите планини, с тяхната история, с нравите и обичаите им.

Заедно с автора читателят се пренася на хиляди километри в сърцето на Хималаите, попада в един свят едва ли не от друга историческа епоха. Книгата е изпъстрена с малко известни факти и събития, които я правят увлекателно четиво за най-широк кръг читатели.
© La S. A. Librairie Afthaud, Paris, France © Алфред Василев Керемидаров, превод с/о Jusautor, Sofia, 1982
Индекс 908

-----
ПРЕДГОВОР
Авторът Мишел Песел е известен френски географ, историк, етнограф и лингвист, който още на младини осъществява големи пътешествия в района на белоснежните трудно достъпни Хималаи, като изследва две почти неизвестни, много далечни и откъснати от света страни: Мустанг и Бутан. Роден е в Париж през 1937 г. Следва в Харвардския университет, Оксфордския университет и завършва в Сорбоната Като студент Мишел Песел изпъква с голямата си любознателност и постоянство на човек, който търси новото където и да отиде. На 21 години става прочут с големите си археологически открития на п-в Юкатан в Мексико. Сред гъстата тропична растителност и между многобройни блата сред карстовия терен на полуострова открива 14 неизвестни селища на изчезналите май.

След Мексико Мишел Песел се насочва през 1959 г. към Хималаите, където извършва осем пътешествия. Той сам е организатор и изпълнител на експедициите си с лични средства и без чужда финансова помощ и затова изцяло е независим. За да може сам да се справя с огромните задачи в изследователската си работа и да не търси и да чака преводач, той с голямо старание изучава и овладява тибетски език. От новите си пътешествия той постига извънредно голям успех с ценни научни открития и ни представя чудесно написани увлекателни и искрени пътеписи. Те не са туристически записки, а истински принос на учения-пътешественик при откриването на нов свят. Той ни запознава непринудено с природата и с хората, които живеят в Хималаите, с тяхната история, нрави и обичаи, с тяхно-то всекидневие, като не пропуска личните си чувства и виждания към тези толкова далечни и почти неизвестни страни и скромни издръжливи хора.

Авторът на книгата се стреми да разбере местните жители, общува с тях благодарение на познанията си по тибетски език, приспособява се към местните условия. Той запазва докрай чувството си за хумор въпреки големите трудности по пътя, с прехраната и нощувките и показва високите качества на пътешественик с мъжествена и волева натура. Същевременно той притежава много човешки добродетели. Изминава пеша от единия до другия край този откъснат планински свят, придружен само от двама до трима местни спътници. Ръководител на най-малобройната хималайска експедиция, той извършва голям научен подвиг, като изследва подробно историята на Мустанг. На тази тема младият учен успешно защитава докторска дисертация през 1968 г. в Сорбоната. Неговата книга за Мустанг е първата цялостна и достоверна характеристика на тази хималайска страна, разположена на важен път от Индия и Непал за Тибет. Бившото кралство Мустанг се намира до самата граница с Китай и е непознато и откъснато от света. От 1970 г. е административна единица в кралство Непал, но се отличава със своеобразна история и характерно обществено-икономическо развитие.

Кралство Бутан от 1971 г. става член на ООН и има вече собствени пари, наричани нгултрум. Нрез юни 1974 г. е провъзгласен за крал младият Джигме Сингай Уанчук. Построени са нови автомобилни пътища, открити са вече повече училища. Бутан има договор за вечна дружба с Индия.

Двете книги на Мишел Песел са получили висока оценка във Франция и като писател авторът е награден с две награди — Голямата награда „Верите“ и наградата „Луи Кастекс“ на Френската академия. От увлекателното и интересно написаните пътеписи за Мустанг и Бутан българският читател ще може да надникне с очите на любознателния чренски автор в тези много отдалечени от нас по география,, по история и обществено-икономическо развитие страни и народи. Същевременно ще се убеди, че Мишел Песел умее правдиво да описва и оценява както природата, така и хората и техните грижи в далечния хималайски свят и да доказва единството на човечеството независимо от разстоянието по език, култура и обществено-историческо развитие, и че културните стойности на хималайските народи са неделими от общочовешката култура.

Доцент МАРТИН ГЛОВНЯ

Здраво книжно тяло, захабени корици.Категория › Пътеписи

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.