Чикаго: малка българска столица зад океана / Чападжиев

  • 1 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  13-2-2018
  •  132

ПРОДАДЕНА

Автор:Орлин Крумов
Издателство:Сиела
Страници:144
Корици:144
Година:2009
Броя:1
ISBN:9789542805243 Тегло (гр.): 190 Формат: 115 / 150 Състояние: Добро
1. Чикаго - Малка българска столица зад океана. Орлин Крумов
2. Чападжиев: Историята на Шефкет Чападжиев - Най-преуспелият български бизнесмен в Америка, стъпил в Ню Йорк със 75 цента. Орлин Крумов

Две заглавия в едно книжно тяло (двустранна книга).

Това е разказ за живота на българите в Чикаго от 1991 до 2006 година. Нищо не е измислено, героите са с истинските си имена, ситуациите - както ги помня.

Чикаго е градът с най-много българи извън границите на България - около осемдесет хиляди. Броят им продължава да расте - някои пристигат на летището, други се раждат тук.

Преди петнадесет години единственото българско нещо в Чикаго бяха православната църква „Света София“ и шепа емигранти, пръснати из града. Днес ситуацията е различна - в Чикаго не само има най-много българи, но по мое мнение това е единственият град, в който има оформено българско общество, със свой живот и зараждащи се традиции. Тук се печатат пет български вестника, няколко бюлетина и каталога, излъчват се български радио и телевизионни програми. Вече имаме три църкви, десетки магазини и ресторанти, лекарски и зъболекарски кабинети.

Разбира се, формирането на българско общество не стана изведнъж. Това е процес, който за съжаление не е изцяло документиран. Загрижени за собственото си оцеляване, хората не си водеха записки какво се случва тук. По една щастлива случайност аз започнах да издавам вестник по онова време и сега ми е по-лесно да възстановя някои факти и събития, които, ако не бъдат описани днес, утре ще бъдат напълно забравени.

Заслужава да се разкаже как пристигнахме и с какво се преборихме...

Здраво книжно тяло, прочетена книга.

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.