Рагтайм. Е. Л. Доктороу

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  12-2-2018
  •  84

Автор:Е. Л. Доктороу
Издателство:Труд
Страници:219
Корици:Твърди
Година:2005
Броя:1
ISBN:9788498194067 Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. добро
Рагтайм. Е. Л. Доктороу / Златна класика на XX век. № 36. Нечетена книга, като нова.

Романът „Рагтайм " е написан през 1975 г.

Смята се, че произведението е най-популярната и сполучлива творба на Доктороу. Тя му донася световна слава.

Действието в книгата отговаря на заглавието й. Чрез понятието „рагтайм“ в музиката се означава много разнообразен и синкопиран ритъм. Така протича и действието в романа. В него са описани годините преди Първата световна война. Основни герои в произведението са редица исторически фигури - фокусникът Хари Худини, Уи-лям Тафт, Джи Пи Морган, Хенри Форд, Зигмунд Фройд, Карл Юнг, Теодор Драйзър, престолонаследникът на Австро-Унгарската империя Франц Фердинанд и други.

Наред с тях са изобразени и множество бедни имигранти, музиканти и т.н. Персонажите не са добри или лоши - те са просто бедни или богати, черни или бели, мъже или жени. Историческите и измислените фигури се преплитат така креатив-но, че тъй наречената „историческа истина“ е под въпрос.

През 1976 г. романът е награден с Националната награда на критиката, както и с Наградата за изкуства и литература на Американската академия за изкуства и литература.

За високите качества на книгата красноречиво свидетелства и фактът, че през 1981 г. световноизвестният режисьор Милош Форман я екранизира, а на 18 януари, 1998 г. творбата оживява и като мюзикъл на Бродуей. Историята в мюзикъла е изпята, а диалозите почти отсъстват. Шоуто е номинирано за 12 награди „Тони“ през 1998-а. Според познавачите този мюзикъл е измежду американските шедьоври в жанра.
Едгар Лорънс Доктороу е роден на 6 януари 1931 г. в Бронкс, Ню Йорк. Нарекли го на големия американски поет и писател Едгар Алън По, който също е живял на това място. Родът на Доктороу произхождал от руски евреи. Майка му била много добра пианистка, а бащата притежавал магазин за музикални инструменти.

Детството на писателя преминава под знака на Голямата депресия. Средното си образование завършва в Бронкс и продължава в Колумбийския университет.

След това работи като редактор и пише. От 1969 г. преподава в различни колежи и университети - Калифорнийския университет, Ървайн, колежа „Сара Лоурънс“, Йелския, Принстънския и Нюйоркския университет. Създава първите си романи - „Добре дошли в тежките времена “ (1960 г.), екранизиран през 1967 г., и „Голям като живота “

(1966 г.), докато работи като литературен консултант в студиото „Кълъмбиа пикчърс“ и след това като редактор в издателство.

В книгата си „Били Батгейт “ (1989 г.) разказва за бедно момче от Бронкс, което става ученик на знаменит гангстер от трийсетте години. Романът е екранизиран и във филма играят Дъстин Хофман и Никол Кидман.

Публикува и много други произведения, измежду които и книга с очерци „Джек Лондон, Хемингуей и конституцията “ (1993 г.).

Той майсторски пресъздава с помощта на художествените образи важни събития и значими фигури от американската история. Критикува сериозно американското правителство. През 1984-а е избран за член на Американската академия за изкуства и литература.
Фотография:© Brand X Pictures / Burke/Triolo Productions Дизайн: La Repubblica - Italia

--------
„Един неделен следобед нов форд модел Т бавно се плъзна надолу по хълма и мина край къщата. Момчето го забеляза още от верандата и изтича на тротоара. Шофьорът се оглеждаше наляво и надясно, сякаш се опитваше да открие определен адрес; колата зави зад ъгъла и се появи отново. Шофьорът натисна спирачки точно пред момчето и му махна с облечената си в ръкавица ръка. Беше негър. Колата му грееше. Металните части ослепително блестяха. Отпред имаше високо стъкло, което бранеше от вятър, а отгоре специален брезентов гюрук. ’’Търся една млада цветнокожа жена на име Сара — каза той. — Научих, че живее в някоя от тези къщи. “

Момчето разбра, че става дума за жената от тавана: "Сара е тук! “ Негърът изключи мотора, дръпна спирачката и скокна навън. После изкачи стъпалата под норвежките кленове и мина покрай къщата към задния вход. “
ISBN 849819406-7
9788498194067
Категория › Чужда проза

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.