Детство. Максим Горки

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  11-2-2018
  •  89

Автор:Максим Горки
Издателство:Прогрес, Народна култура
Страници:271
Корици:Твърди
Година:1979
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Добро
Детство, Максим Горки

Поредица "Руска и съветска класика".

«Вие се родихте в края на зимата, на границата на зараждащата се пролет, по време на приближаващото равноденствие. Това съвпадение символизира Вашия живот, който беше свързан с гибелта на стария свят и с възникването, сред бурите, на новия.

Вие бяхте подобен на висока арка, която съединява двата свята — миналия и бъдещия. Приветствувам тази арка! Тя цари над пътя. И ония, които ще дойдат след нас, още дълго ще я виждат»— тези думи на Ромен Ролан са отправени към Максим Горки (1868-1936), великия руски писател, основоположника на съветската литература. Неговите книги — романите «Майка», «Артамонови», «Животът на Клим Самгин», пиесите «На дъното», «Врагове» и др., автобиографичната трилогия, многобройните разкази и повести — принадлежат към класическите образци на световната литература.

Автобиографичната трилогия на Горки— «Детство» (1913—1914), «Сред хората» (1914) и «Моите университети» (1923) — е отправена към далечната днес епоха на дореволюционна Русия. Пред читателя се редят страници от живота на бъдещия писател — детството в дома на суровия дядо, майстора-бояджия Каширин. скитанията «сред хората» по цялата руска земя, изнурителният труд като чирак в казанските дупки. Тук Альоша Пешков, бъдещият велик писател Максим Горки, минава безпощадно суровите «университети на живота», които закаляват й неволята бореца против несправедливостта и затвърдяват страстното му желание да «преустрои живота». В тази борба винаги го крепи съзнанието, че през слоя от «ужасните гадости» на живота победно кълни яркото, здравото и творческото, расте доброто, човечното, което буди несъкрушимата надежда за възраждането ни към светъл, човешки живот».

Автобиографичната трилогия излиза в настоящата серия в две книги (к. I — «Детство», к. II — «Сред хората» и «Моите университети») с предговори от съветския горковед Борис Бялик и българския литературен критик Иван Цветков. Илюстрациите са от народния художник на РСФСР Борис Дехтерев.
Великото име на Горки и неговата светла памет ще останат завинаги дълбоко запечатани в сърцата на трудещите се от всички страни и ще ги въодушевяват за по-нататъшна борба до окончателната победа на социализма в целия свят. И в тая борба те ще използуват с чувство на най-дълбока благодарност грандиозното литературно съкровище, което великият човек им оставя, като най-хубаво, най-ценно наследство.
Георги Димитров

Горкиевите произведения са богат източник за изучаване обществената психология на епохата. В тях се редуват всички класи и категории: лумпени, еснафи, селяни, търговци, интелигенти, пролетарии, монаси, па дори... и шпиони. Голям е запасът от наблюдения на тоя неуморим човек, който със собствени усилия се е издигнал да познае и изучи живота в неговата ширина и глъбина.
Георги Бакалов

Категория › Чужда проза

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.