Жития на светиите

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  11-2-2018
  •  77

Автор:Сборник
Издателство:Синодално издателство
Страници:670
Корици:Твърди
Година:1991
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 150 / 215 Състояние: Мн. добро
Жития на светиите

ЖИТИЯТА НА СВЕТИИТЕ се издават с благословението Негово Светейшество Българския Патриарх + МАКСИМ и СВЕТИЯ СИНОД
на Българската православна църква

ПРЕДГОВОР
Св. апостол Павел в посланието си до евреите 11 глава изброява някон велики дела на старозаветни праведници, угодили на Бога чрез силната си вяра, и завършва: «И всички тия, макар и да бяха засвидетелствувани чрез вярата, не получиха обещаното, защото Бог предвиде за нас нещо по-добро, та без нас да не постигнат съвършенство» (ст. 39, 40).

Господ Иисус Христос също изказа похвала на стотника от Капернаум за неговата силна вяра, на жената, болна ,от кръвотечение и на други. А св. апостол Яков казва: «Както тялото без дух е мъртво, тъй и вярата без дела е мъртва» (Яков 2:26). Господ иска от нас не само вяра, а и дела на милосърдие, на чистота, на себеотрицание, на жертвеност.

Светите апостоли, а след тях неизброимо множество християни, се проявили по различен начин като усърдни Христови следовници. Нали св. апостол Павел пише до коринтяните: «Всеки си има своя дарба от Бога, един — тъй, други—-инак»(1 Кор.7:?), и в края на 12 гл. казва, че едни са апостоли, други учители, други чудотворци и т. н.

Ето за някои от тези Божии угодници (имената на всички са известни само на Бога) са съставени жития, в които се описва техният живот и с какво предимно те са се отличили.

Апостолите например проповядвали Евангелието на Царството Божие и повечето от тях дори загинали мъченически, защото тогавашният свят не ги приемал, според предсказанието на Христа: «Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако Моето слово спазиха, и вашето ще спазят» (Йоан 15:20).

По-късно се проявяват с голям успех и други проповедници, наречени равноапостоли, като славянските просветители светите братя Кирил и Методий, или св. Нина, просветителка на Грузия, и др.

Твърде голям е броят на мъчениците, мъже и жени, засвидетелствували своята вяра с кръвта си.

Други са били църковните учители — богослови, защищавали православието от еретическите лъжеучения, като св. Атандсий, св. Григорий Богослов и др., или проявили се като свети пастири на Христовото стадо, например св. Николай или св. Евтимий Търновски патриарх.

Други се отделили от света да съберат чрез пост и молитва духовни сили и да привлекат около себе си ученици, които да бъдат за пример със своя свят живот и да влияят косвено благотворно на света, от който са се отделили, като св. Антоний, св. Сава, нашия роден светец преподобният Иван Рилски и др.

Има лечители-чудотворци, като св. безсребреници Дозма и Дамян и т. н.

За някои от тези светци, главно тези, които са изброени в нашия календар, са съставени жития още в тяхно време или непосредствено след смъртта им. Ето тези жития в съкратен вид предлага сега Светият Синод на Българската православна църква на благочестивите християни да ги четат за своя поука и вземат пример от живота на светиите — всеки според дарбата, дадена му от Бога, тъй както казва св. апостол Павел.

Житията на светиите следва да се четат не като обикновена книга, а с благоговение, както четем книгите на Свещеното Писание. Тогава читателят ще има полза и те ще му окажат душеспасително въздействие.
Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.