Истината за бебетата

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  11-2-2018
  •  238

Автор:Мари-Клод Моншо
Издателство:Медицина и физкултура
Страници:87
Корици:Меки
Година:1989
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 165 / 210 Състояние: Добро
Истината за бебетата: Книга за половото възпитание на децата от 6 до 12 години. Мари-Клод Моншо, рисунки на авторката.

Книгата на френската авторка Мари-Клод Моншо разглежда въпросите на половото възпитание. Описани са разликите между момчетата и момичетата в различните периоди на детската възраст, дадени са кратки сведения за половите органи, за особеностите на пубертета, за вътреутробното развитие, раждането и развитието на кърмачето.

Книгата е богато илюстрирана и е предназначена както за децата от 6- до 12-годишна възраст, така и за родителите.
© by Editions Magnard — Paris, 1974 © Иван Жорж Тричков, преводач, 1983, 1985,1989 с/о Jusautor, Sofia

ПРЕДГОВОР
Казват, че възпитанието започва още от люлката и че първите години са тези, през които детето натрупва в девствения си мозък най-голямото богатство от наблюдения и познания. Когато то достигне възрастта на разума, възпитанието вече е завършило... Изглежда, че тази шега на психолозите съдържа в' себе си повече истина, отколкото ни се струва: по това време се оформят основните черти на личността, проявява се отварянето или затварянето към света, появява се разбирането за добро и за зло!

Тогава възможно ли е по време на това толкова общирно формиране да се избегне, без да обидим разума, логиката, здравото мислене или дори най-обикновеното уважение, което дължим на нашите деца, както и на всяко човешко същество, обяснението на самата същност на живота? Трябва ли да се срамуваме от начина, по който сме родили децата до степен да го скриваме от тях? Това бе чудовищната и непонятна за нас грешка на XIX век, когато родителите са били задължавани да лъжат в това отношение. Родителите от XX век трябва да се гордеят с решението си да кажат истината.

Но табутата не изчезват за един ден. Много майки биха искали да говорят за това с децата си, Но не знаят как, възпирани от срама, в който са били възпитани и в който толкова дълго са живели. Опитайте се да се поставите на тяхно място и искреността на усилието ви ще е доста-тъчна да усетите колко трудно е да се намери необходимият тон. А тази малка книжка като че ли прескача трудностите. И ако аз толкова много я обикнах, това е защото тя е постигнала чудото да каже всичко, без никога да е суха или студена, или технична, или накрая страхлива. Никой не би могъл да добави към толкова много искреност толкова много нежност и естественост.

Роз Венсан

Здраво книжно тяло, захабен външен вид.Категория › За родители

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.