Ястия с риба

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  11-2-2018
  •  85

Автор:Мария Атанасова
Издателство:Булхерба
Страници:169
Корици:Меки
Година:2010
Броя:1
ISBN:9789549883794 Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Отлично
Ястия с риба. Мария Атанасова / Неизползвана книга. 

РИБНИТЕ ЯСТИЯ - полезна и вкусна храна

Рибата е вкусна и полезна храна за нашия организъм. В кулинарията са известни стотици рецепти за приготвянето на разнообразни рибни ястия, които могат да задоволят и най-изтънчени-те вкусове. При това компетентни световни изследвания доказват, че редовното консумиране на риба подобрява човешкото здраве. Средиземноморската и японската кухня залагат изключително много на рибата и морските дарове в своето меню, което обяснява и защо японците например достигат до дълбока старост.

Много по-ниски са нивата на сърдечно-съдови инциденти и заболявания при населението, което живее край реки и морета. Гренландските ескимоси страдат най-малко от сърдечно-съдови заболявания, въпреки че в храната им преобладават месото и наситените мазнини. Датските изследователи Дайерберг и Банг, които са направили и анализирали многобройни изследвания върху живота на ескимосите, са категорични, че това се дължи на ежедневната консумация на риба и морски животни. Чрез тях се поемат големи дози от полиненаситени омега-3 мастни киселини. Но освен тях с рибата и рибните продукти, ние си набавяме и важни аминокиселини като триптофан, метионин, треонин, хис-тидин и лизин, полезните витамини А, Д Е, К, В,, В. и витамин В ,, който се съдържа в черния дроб и хайвера на рибите. Ще прибавим и съдържащите се в рибата калций, фосфор, сяра, калий и магнезий, както и от микроелементите: мед, селен, цинк, йод, кобалт, манган, флуор и др.

Морските риби като сардела, попчета, лефер, калкан, паламуд и т.н. съдържат повече омега-3 мазнини от речните, но най-богати на ценните мазнини са дълбоководните океански риби -сьомга, есетра, скумрия, сардина и херинга. Повечето диетолози препоръчват поне два пъти седмично да се консумира порция риба, като едната порция е добре да бъде от дълбоководна океанска риба.

Но каквато и риба да се консумира, от нея винаги ще има полза, особено ако е приготвена майсторски.

Предлагаме ви рецепти за рибни ястия, които ще ви помогнат да се насладите на една не само вкусна, но и изключително полезна храна.

Категория › Готварски книги

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.