Ястия с картофи

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  11-2-2018
  •  89

Автор:Мария Атанасова
Издателство:Булхерба
Страници:128
Корици:Меки
Година:2010
Броя:1
ISBN:9789549883428 Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Отлично
Ястия с картофи. Мария Атанасова / Неизползвана книга. Нова

КАРТОФИТЕ - ценна храна и лекарство
Историята на картофите започва преди 4500 години в Перу, когато индианците от племето Аймара култивирали първите картофи, които стават за ядене. Родното им място е високото плато около езерото Титикака, на около 3 800 метра надморска височина. За цивилизациите от тази част на света картофите бързо станали една от основните храни и стоки. Нещо повече - те били боготворени, открити са барелефи на бог, държащ картофи във всяка ръка, както и съдове с формата на картофи

Испански изследователи и завоеватели, достигнали до бреговете на Южна Америка, пренасят картофите до други страни и континенти. Още по време на дългите си пътувания те открили, че именно картофите дали сили на моряците да издържат.

Когато през 1537 г. първите европейци, попаднали в земите, които днес се намират в Колумбия, ги описали като „трюфели с деликатен и приятен вкус“.

Картофите са представени пред европейската общественост за първи път в два напълно отделни случая - през 1570 г. в Испания, и през 1590 в Англия. Първоначално били отглеждани най-вече като медицински продукт, и чак по-късно предприемчиви търговци и някои крале почнали да окуражават отглеждането им като основна земеделска култура. Историята разказва как протестантите в Шотландия и Северна Ирландия в началото не ги отглеждали, защото не били споменати в Библията, но пък ирландците католици правели това, като от време на време поръсвали земите си със светена вода.

До средата на седемнадесети век повечето европейски държави ги приемат като част от тяхната трапеза. Но широко разпространение отглеждането им придобило чак в началото на XIX век.

Любопитно е, че картофите се разпространили в Северна Америка, донесени именно от европейците, въпреки че вече са били известни на мексиканските индианци. През 1613 г. англичаните изпращат картофи за колонията си в Бермуда. След девет години губернаторът на Бермуда праща на колегата си във Вирджиния два сандъка с картофи. През 1719, в Ню Хемп-шир, Кънектикът, Роуд Айлънд и др. колонии, картофите били разпространени, не без участието на ирландски и шотландски заселници. Значителен принос имал Томас Джеферсън, който като посланик във франция се увличал от френската кухня. Връщайки се в Америка, той популяризирал картофените ястия, особено пържените картофки. Това е и причината голяма част от днешния свят да ги нарича френски (french fries)!

Заслуга за пренасянето на картофите в България имат чехите, които идват през 1830 г., за да разработват мина „Щаренка“ в средната част на Родопите.

Освен по чешка линия картофите са пренесени в България от Румъния през 1825 г. и от Гърция в Самоков през 1835 г. Оттогава до ден днешен картофите са едни от основните хранителни продукти в българското меню.

Включвайки картофи в ежедневното си меню, ние осигуряваме на организма си необходимите незаменими аминокиселини, особено лизин, въглехидрати, минерали, витамини. Всеки средно голям картоф осигурява около 110 калории, почти 3 грама протеини, почти нулево количество мазнини, 23 грама въглехидрати, почти 2,7 грама диетични фибри и 750 милиграма благороден калий.

Изследване показва, че картофите са едни от най-добрите източници на фибри, които от своя страна помагат за намаляване на холестерола. Доказано е също, че диета, включваща храни като картофите, богати на калий, намалява риска от инсулти и води до понижаване на кръвното налягане. Картофената скорбяла се използва като противовъзпалително средство при стомашно-чревни заболявания. С картофения сок отдавна лекуват язви на стомаха и дванадесетопръстника, а съдържанието на калий определя неговото диуретично свойство и прави картофа необходим във всекидневното меню на болните със заболявания на сърцето и бъбреците. Помага при главоболие и хемороиди (благодарение на използването на замразени свещи, издълбани от картофи). Свареният картоф не е противопоказан дори при тежки форми на натравяния.

Заради голямото съдържание на много витамини, минерали и соли в картофените клубени, те се използват успешно и в козметологията, особено при проблеми с косата.

Категория › Готварски книги

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.