Исторически съчинения

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  11-2-2018
  •  73

Автор:Гай Салустий Крисп
Издателство:Наука и изкуство
Страници:234
Корици:Твърди
Година:1982
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 150 / 220 Състояние: Мн. добро
Исторически съчинения, Поредица: "Световно историческо наследство". Гай Салустий Крисп

Салустии / ИСТОРИЧЕСКИ СЪЧИНЕНИЯ

Под редакцията на МАРГАРИТА ТАЧЕВА-ХИТОВА

СЪДЪРЖАНИЕ
САЛУСТИЙ — БЕЛЕЖИТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА РИМСКАТА ИСТОРИОГРАФСКА ПРОЗА (ОТ М. ТАЧЕВА-ХИТОВА) 9
ЮГУРТИНСКАТА ВОЙНА (ПРЕВ. М. МАРКОВ) 27
ИСТОРИИ — ФРАГМЕНТИ (ПРЕВ. Н. ГЕОРГИЕВА) 105
ЗАГОВОРЪТ НА КАТИЛИНА (ПРЕВ. М. МАРКОВ) 141
ПИСМА ДО ЦЕЗАР ЗА ДЪРЖАВАТА (ПРЕВ. Н. ГЕОРГИЕВА) 183
АНОТИРАН УКАЗАТЕЛ НА ПО-ВАЖНИТЕ ИМЕНА И РЕАЛИИ, КОИТО СЕ СРЕЩАТ В КНИГАТА (ОТ М. ТАЧЕВА-ХИТОВА)

С настоящата книга от поредицата "Световно историческо наследство" издателство „Наука и изкуство“ предлага на българския читател за първи път в нашето книгоиздаване събраните съчинения на древния римски историк Гай Салустий Крисп. Съвременник на най-бурните години от историята на Римската република и свидетел на нейната гибел, Салустий се представя със своите исторически монографии като един от най-яростните обвинители на упадъка на римското общество, на разложението на нравите сред неговите висши прослойки. Надарен разказвач и майстор на историческата проза, Салустий ни е оставил едни от най-силните психологически портрети на исторически лица в цялата антична историография.

Салустий не е непознат у нас автор. Неговите исторически монографии „Заговорът на Катилина“ и "Югуртинската война“ са издавани поотделно, а така също и заедно — в последното им издание на издателство „Народна култура“ (1972 г.), в превод на д-р М. Марков. Този превод е използуван и в настоящото издание, но е редактиран според последното Тойбнерово издание (G. Sallustius Cris-pus. Catilina. Iugurtha. Fragmenta ampliora. Ed.A. Curíess. Leipzig,1976).

За първи път на български език са преведени включените тук фрагменти от „Историите“ на Салустий по същото издание, като подредбата им е съобразена с изданието на Мауренбрехер (В- Maurenbrecher. G. Saliusti Crispí historiarum reliquiae, Leipzig 1891/1893). Добавени са и „Писма до Цезар“, за които се предполага, че са написани също от Салустий. Преводът им е според Appendix Sallus-tiana, fase. 1. Ed. A. Curfess, Leipzig, 1962).

Събраните съчинения са подредени тук съобразно с епохата, за която те се отнасят. Това отклонение от възприетите традиции в подредбата е направено с историко-дидактически цели — да се представят през погледа на Салустий последователно събитията в римската история и в политическия живот на Римската република през 112 — 35 г. пр. н. е.

ОТ РЕДАКЦИЯТА
Редакционна колегия поредицата «Световно историческо наследство»
АЛЕКСАНДЪР МИЛЕВ АЛЕКСАНДЪР ФОЛ АННА НИКОЛОВА БИСТРА ЦВЕТКОВА БОГДАН БОГДАНОВ БОРА ДРУМЕВА ВАСИЛ ГЮЗЕЛЕВ ВАСИЛКА ТЪПКОВА-ЗАИМОВА ВЕРА МУТАФЧИЕВА ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ ЕМИЛ БОЕВ ИЛЧО ДИМИТРОВ КРУМКА ШАРОВА ХРИСТО ДАНОВ
специализирана редколегия «Древни историци» АННА НИКОЛОВА БОГДАН БОГДАНОВ БОРА БЕЛИВАНОВА ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ МАРГАРИТА ТАЧЕВА ХРИСТО ДАНОВ
Категория › История, археология

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.