Най-богатите българи

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  10-2-2018
  •  69

Автор:Григор Лилов
Издателство:Слънце
Страници:559
Корици:Меки
Година:2003
Броя:1
ISBN:9547420658 Тегло (гр.): Формат: 150 / 210 Състояние: Мн. добро
Най-богатите българи. Книга 1. Григор Лилов

ВМЕСТО ПРЕДГОВОР
Преди първия милион и след това

Книгата е опит за справочник „Кой кой е“ в света на родните пари и състояния, на техните създатели. Работата по нея е достатъчно трудна - заради липсващата легитимация на активите, ограничената статистика и информационна база, заради анонимността, в която са потопени богатствата у нас. Затова книгата не претендира за изчерпателност и пълнота с близо 300-тата имена, включени в нея. Намерението на автора в никакъв случай не е било да засегне или обиди някого, пишейки тази своеобразна енциклопедия за състоятелните хора в България.

Ала този първи опит е повече от необходим!

Навремето капитализмът се е раждал по различни начини. Европейският - чрез капитала, натрупан от изсмукването на колониите, или чрез ресурса, придобит от обединяването на дребните разпокъсани кралства в една държава. Американският - чрез покоряването на цял континент.

В България възможният начин да се намери този ресурс бе да се преразпредели общонародната собственост. Справедливо или не, но това бе единственият път към пазарното стопанство. Дори уродливите форми, в които се изля процесът у нас - за разлика от някои други страни в преход - не са в състояние да унищожат живителната му сила за поколенията, идещи след нас.

Богатствата са призвани да работят колкото за създателите си, толкова и за страната. Такива са законите на пазарното стопанство, към което се стремим. Тези състояния вече са тръгнали по пътя на цивилизоването си, който е достатъчно грапав и мъчителен, осеян с криволици, но необратим, ако искат изобщо да оцелеят. Книгата се опитва да надникне в потайния свят на тяхното преобразуване. Защото в последна сметка нравствената оценка на прехода ще бъде дадена не за заработения първи милион, а как и за какво се печелят останалите милиони.

Там, във вече цивилизованите пазарни стопанства афоризмът „Произходът на първия милион винаги е неизвестен!“ отдавна е заменил циничната латинска сентенция „Парите не миришат!“, която е достигнала до нас от древния Рим и която все още има такава привлекателна сила в България.

... На кея в Лонг Айлънд, Ню Йорк вълните лениво полюшват разкошен кораб, сякаш въплътил се от приказките. Моряци в бели униформи и слуги в ливреи тичешком прекосяват палубите му. От най-горната излита хеликоптер, прави завой и бързо се изгубва нейде там , между гората от небостъргачите. Туловището на кораба бавно се отлепя от пристана и се обръща с нос към океана. Тогава се вижда, че под него с големи месингови букви е изписано „Корсар IV“. Това е яхтата на клана Джон П. Морган - на поредното му поколение, четвъртата поред яхта.

Не по традиция, а от гордост милиардерското семейство кръщава така корабите си. В гостната на големия им замък край река Потомак до Вашингтон виси платното с лика на родоначалника - пирата и разбойника Морган. Онзи, който превзел златната Панама от испанците, а после станал вер-ноподаник на Английската корона. И губернатор на нейния остров Ямайка в Карибско море. Бившият разбойник - служител на Короната, вярно й служил. Той набързо избесил по палмите на град Тортуга - пиратското свърталище, своите бивши другари, които си останали пирати. А с тях делял и рома в морските пътешествия, и девиците в оплячкосаните от него градове, и златните дублони, заграбени от испанските колонизатори в Америка.

Първият Морган станал сър. Наследниците му са сред днешния елит на Америка. Те се гордеят с праотеца си и кръвта си - знае се откъде са тръгнали, невероятно е докъде са стигнали! Те се гордеят и със страната си, направена и от техните милиарди!

... Може би тази приказка, наричана прозаично в учебниците по макроикономика „първоначално натрупване на капитала“ и „прозрачност на капиталовите потоци“, очаква и България...

Може би, след като се е сбъднала на много места по земята. И на няколко континента - от американските прерии на Дивия запад през напоените с кръв равнини на Европа до островите на изгряващото слънце...

А в България?!... .

Григор Лилов

КЛУБ милионер
Григор Лилов е роден през 1955 г. Завършил е две висши образования - журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и организация и икономика на труда в УНСС. Работил е в БНТ и вестниците „Работническо дело“, „168 часа“ и „Труд“. Пише статии за „Економист“ и „файненшъл таймс“. Лауреат е на националната награда за журналистическо разследване на фондация „Свободна и демократична България“ на Джон Паница. Носител е на грамота на националния конкурс „Репортер на годината“. Женен е, има дъщеря Биляна.
Кои са милионерите в България?

Кой откъде е тръгнал?
Кой какви пари, имоти и фирми притежава?
Кой В какви общества и клубове членува?
Какви са предпочитанията, интересите и любимите му занимания?

Отговорите на тези и много други въпроси ще намерите в първия по рода си справочник за богатите хора у нас. Без да претендира за изчерпателност, той включва близо 300 имена на банкери, политици, бизнесмени, предприемачи, журналисти, издатели, спортисти, шоумени и хора на изкуството. Това са онези българи, вече открили ключа към света на парите и успеха - въпрос, несъмнено будещ любопитството на всеки от нас.

Цена 12 лв.


Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.