Продуктова политика

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  10-2-2018
  •  164

Автор:Велина Балева
Издателство:УИ "Стопанство"
Страници:316
Корици:Меки
Година:2007
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 205 / 290 Състояние: Добро
Продуктова политика: Учебник за дистанционно обучение. Магистърска програма по маркетинг. Велина Балева

Увод
Уважаеми бъдещи магистри по маркетинг,

В учебния ви план е включена основната маркетингова дисциплина "Стокова политика". Настоящият учебник носи заглавието "Продуктова политика". Както ще се убедите, понятието продукт е по-широко от понятието стока, поради което съм се опитала да разгледам в по-широк аспект проблемите, свързани е единия от елементите на маркетинговия микс - продукта. Това не е направено самоцелно, а с оглед осигуряването на по-тясна връзка е надстройката от учебни дисциплини като "Управление на маркетинга", "Индустриален маркетинг", "Маркетинг във финансови институции" и др.

Не се придържам към схващането, че за получаването на университетско образование задължително са необходими учебници и че те трябва да имат много тясна практическа насоченост. Отричането на това схващане ще илюстрирам е два примера:

1. На входната врата на клиниката на Луи Пастьор е стоял надпис: "Няма фундаментална и приложна наука. Има наука и нейното практическо използване." На студентите в университетите трябва да се преподава наука. Разбира се, е оглед на практическото й приложение. А науката не се усвоява от учебници. Последните могат да бъдат само основата, насоката за желаещите да се "потопят" по-дълбоко в проблемите, да ги анализират, да търсят начини да ги разрешат в конкретна ситуация.

2. Английският учен и педагог Роджър Ашамски, който е и възпитател, а по-късно личен секретар на Елизабет I, казва: "Книгите дават за една година повече, отколкото опитът за двадесет." Това е така, защото в книгите е обобщен вековният опит на хората. И няма защо да се откриват вече открити неща. Не очаквайте обаче в този учебник да намерите готови (вече открити) рецепти за разработване на продуктова политика. Универсалното маркетингово хапче (пенкилер) съществува само във въображението на маркетинговите знахари. Конкретните ситуации клонят към безкрайност, така че конкретните рецепти са дело на всеки добър специалист по маркетинг.

Разчитайки на чувството за хумор на читателя, ще завърша с цитат от любимата си книга на Скот Адамс "Принципът на Дилбърт", която винаги ми помага в трудни моменти: "Всеки клиент иска да получи най-добрата стока на възможно най-ниската цена. За щастие много клиенти не могат да различат фина азиатска коприна от хартиени кърпи. Можете да вложите невероятен патос в предлагания от вас продукт и въпреки това все ще се намери някой, който да не разбира от хубаво или да няма достъп до алтернативните възможности. Работата в маркетинга се състои в разпознаването на такива "сегменти", след което пъхате........Категория › Учебници за ВУЗ

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.