Съзаклятието на кралицата

  • 2 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  20-1-2018
  •  221

Автор:Лоренцо Медичи
Издателство:Унискорп
Страници:288
Корици:Меки
Година:2006
Броя:1
ISBN:9543300658 Тегло (гр.): Формат: 145 / 210 Състояние: Мн. добро
Съзаклятието на кралицата: Интриги и власт в двора на Катерина Медичи. Лоренцо Медичи

ЕПИЛОГ

Тази книга е роман. Едно художествено произведение, чието действие се развива в реално историческо време. Диалозите на историческите личности, както и техните действия, описани в книгата, са чиста измислица. Масовото клане на Свети Вартоломей в нощта на 23 срещу 24 август 1572 година е един от най-кървавите епизоди в историята на Париж, а отговорността за него е приписвана на Катерина Медичи.

Случаят с отровната книга е споменаван от много историци, но никой от тях не е могъл да докаже автентичността му. И досега не се знае със сигурност дали херцог Гиз я е изпратил на кралицата с намерение да я отрови, или, както твърдят някои клеветници, обратното, тоест че самата кралица Катерина е поръчала книгата, за да се освободи от херцога. В действителност така и не се е разкрило кой е бил истинският пратеник. Някои автори сочат като причина за смъртта на Шарл IX факта, че е разлистил споменатата книга, което е абсолютно неправдоподобно, тъй като кралят не само че не е умрял отровен, но е починал две години след описаните събития, през 1574 година.

Бих добавил, като анекдот, че винаги ме е забавлявало да си мисля, че нашият голям писател Умберто Еко е познавал историята, описана в тази книга, и може би тя го е вдъхновила да напише своята творба „Името на ро-зата“, пренасяйки я в друг контекст.


Категория › Исторически романи

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.