Нашата любов

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  19-12-2017
  •  326

ПРОДАДЕНА

Автор:Архимандрит Серафим
Издателство:Синодално издателство
Страници:246
Корици:Твърди
Година:1993
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 170 / 240 Състояние: Мн. Добро
Нашата любов: Беседи върху десетте Божии заповеди. Архимандрит Серафим

ЛЮБОВ КЪМ БОГА И КЪМ БЛИЖНИЯ
С думата любов човеците обозначават и най-ниското и най-високото. Мерзският грях на блудството и прелюбодейството наричат любов. Същата дума употребяват, за да окачествят и най-жертвените прояви на майката но отношение на нейните рожби, както и непостижимо възвишените отношения на човешката душа към Бога. Понятието любов следователно не е еднозначно, та всички под него да разбират едно и също нещо. Ето защо, като говорим за християнската любов, налага се да изясним,
каква е тя и към кого е отправена.

Господ Иисус Христос, попитан веднаж от един законник, коя е първата и най-голяма измежду всичките заповеди, отговорил: "Възлюби Господа Бога твоего, с всичкото си сърце и с всичката си душа, и с всичкия си paзум е първата и най-голяма заповед. а втора, подобна ней. е: възлюби ближния си като себе си. По тия две заповеди се крепи целият шкоп и пророчите" (Мат. 22:35-40).

С тези Свои думи Божественият Наставник е искал да покаже на света, що е истинска любов и че тая истинска любов е най-голямото задължение на човека. Истинската любов не е егоистична, не е плътска, а духовна, жертвена, божествена. Тя трябва да бъде насочена преди всичко към Бога, а след туй към ближния, като под ближен се разбира всеки човек, който е близо до нас, независимо от това дали е наш познайник или не, наш сродник или не, наш приятел или не.

Но защо любовта към Бога е поставена на първо място? - Затуй защото Бог е единственият, който заслужава да бъде преди всичко друго обичан! По думите на св. Василий Велики "Бог  е върховното благо, първото и най-съвършеното между благата". Бог е нашият небесен Баща, нашият Създател и Промисли тел. Той ни е по-близък от всеки най-близък човек на земята. Той е и най-големият наш Благодетел, с Когото не могат да се сравнят никакви земни благодетели.

Какво ли Той не е направил за наше добро! Той ни праша дъжд и слънце! Той ни дава живот и здраве! Той ни обсипва с безбройните Си милости и дарове, видими и невидими! Той храни душите ни със словото Си и телата ни - със земните блага! Той се грижи за нас като баща и много повече от баща! Той е дал за нашето изкупление и най-скъпото, което има - Единородния Си Син!

Забележка* Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Безплатна доставка над 50.00 лв.

Категория › Религия

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.