Архитектурата на София

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  16-12-2017
  •  75

Автор:Георги Лабов
Издателство:Техника
Страници:328
Корици:Твърди
Година:1979
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): 1252 Формат: 255 / 250 Състояние: Мн. добро
Архитектурата на София. Георги В. Лабов

Читателю,
Когато тази книга бъде в ръцете ти, София ще е достигнала финала на столетния маратон като столица на България.

1979-а година от новата ера ще влезе в историята на града като празник по пътя към една от най-светлите дати на родината — 1300-годишнината от рождението на българската държава.

Нашата скромна цел беше да те запознаем с онези дълбоки и трайни причини, които предопределиха избора на неблагоустроеното полуориенталско селище за главен град на възкръсналата из пепелищата на робството България; с изворите на онзи почти непознат в европейската история всенароден строителен ентусиазъм, благодарение на който само за сто години София порасна като един от най-красивите градове на стария континент, и на онази неугасваща българска вяра, че утрешният ден на столицата „ще грейне още по-засмян“.

България имаше много градове, достойни за избора на Учредителното събрание в Търново.

За столица беше провъзгласена София — старият Средец, в който се таеше духът на Крумовата победа над византийците, гибелната саможертва на Георги Софийски — изгорен на кладата от османските поробители, и едно черно и страшно бесило, на което увисна великият син на България Васил Левски.

Дори само то да беше, народът би намерил сили и упование да съгради столицата на нова и свободна България върху святата пепел на Апостола.

Преди 100 години над стария турски конак се развя знамето на освободената ни родина. София тръгваше на път с нова историческа мисия — с богатството на едно завидно минало и с бремето на едно трагично наследство, завещано от прогнилата система на умиращата Османска империя.

В следващите редове ще проследим драматичната съдба на града в неговото хилядолетно съществуване. Ще се опитаме да отключим градските порти на старите крепостни стени и заедно да преминем през вековете с очите на родолюбци. Защото върху изтритите каменни плочи на древните римски улици, покрай средновековните калдъръми лежат останките на една човешка култура, чиито измерения ни правят причастии към великите постижения на световната цивилизация. Защото достойнствата на едно стогодишно всенародно усилие за съзиждането на новата столица на България заслужават възхвала.

Дано този опит постигне своята родолюбива цел и укрепи светлите пориви в сърцата на днешните и утрешните строители на социалистическа София. За да бъде тя достойна за своя девиз:

„Расте, но не старее!“

Авторът

***
СЪДЪРЖАНИЕ

Вместо предговор 5 
Сердика 7
Средец, Триадица 13 
София през османското иго 19
София — столица на освободена българия/1879 — 1919/ 33 
София през периода между двете световни войни /1920 — 1944/ 57
София след народната победа на 9.IX. 1944 73
Резюмета на чужди езици 103 
Книгопис 118

***
В КНИГАТА СА ИЗПОЛЗУВАНИ ФОТОИЛЮСТРАЦИИ ОТ:
Никола Даскалов Ставри Церовски
Владимир Алексеев Иван Кепенеров
Кръстан Дянков Огнян Юскеселиев
Любен Яричков
Фотоархивите към Столичния съвет за култура и Музея за история на София ДИ „Септември“
Центъра за туристическа реклама и пропаганда при Комитета по туризма Държавния фотоархив и др.

Забележка* Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Безплатна доставка над 50.00 лв.Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.