Знамена на кулите

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  15-12-2017
  •  74

Автор:А. С. Макаренко
Издателство:Народна култура
Страници:426
Корици:Твърди
Година:1954
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Много добр
Знамена на кулите А. С. Макаренко. Трето издание.

ПЪРВА ЧАСТ

ЧОВЕК СЕ ПОЗНАВА ВЕДНАГА

Тази история започна към края на първата петилетка.

От зимата са останали ледени корици, прикрита от слънцето под всякаква смет; прах от слама, лек слой кал и тор. Изтърканият паваж на площада пред гарата се прилича на? слънцето, пръстта между камъните съхне и след колелата-се дигат вече вълни от наскоро наслоен прах. Сред площада се намира занемарена градинка. Лете храстите в градинката се раззеленяват и тя напомня кътче от природата. Сега тук е просто кално, голите вейки треперят, сякаш на земята не е пролет, а есен. От площада за градчето води павирана улица. Градчето е малко, попаднало случайно в географията. Много хора съвсем нямаше да знаят за него, ако не трябваше да сменят влака на възловата станция, която носи името на града.

На площада има няколко дюкянчета. Малко встрани е пощата с яркожълта табела на вратата. Движението по площада е слабо, най-често минават железничари с фенери, с навит» на кръг въжета и шперилатови куфарчета. Редица селяни, които ще пътуват, са насядали на земята до стената на гарата и се приличат на слънце.

Встрани от тях усамотен се е разположил Ваея Галченко, около дванадесетгодишно момче. Той стои печален до сандъ-чето си за чистене на обуща и примижава срещу слънцето. Сандъчето му е лекичко, сковано как да е от дъсчици — явно е, че Ваня го е измайсторил собственоръчно. И принадлежностите му не са много.

Ваня има чисто, бледо лице и дрешките му са още в добро състояние, но и в лицето, и в дрешките се е появило вече това безредие, което по-късно ще отблъсва добрите хора на улицата и неудържимо ще привлича на сцената или в страниците: на някоя книга. Този процес на Ваньового баиронизиране е току-що започнал -— сега Ваня още принадлежи към онези хора, които не много отдавна наричаха просто „добри момчета“.

Иззад градинката, описвайки бърза, енергична крива линия, картинно пъхнал ръце в джобовете на сетрето си.........

Забележка* Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Безплатна доставка над 50.00 лв.

Категория › Образование

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.