Тайното учение. Книга 1

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  14-12-2017
  •  175

Автор:Елена Блаватска
Издателство:Анубис, София
Страници:206
Корици:Твърди
Година:1992
Броя:1
ISBN:9544260218 Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. Добро
Тайното учение. Книга 1: Синтез на религията, философията и науката. Елена Блаватска

Всяка книга носи в себе си желанието и амбицията на автора да представи пред колкото може по-голяма аудитория идеята, родена с много труд и безсънни нощи, била тя художествена или научна. От тази гледна точка книгата, която държите, не се различава от другите. В същото време мога смело да кажа, че тя е много по-различна, а може би и необикновена, но не толкова поради съдържанието, колкото поради отношението на определени среди към нея. Това е книга, която с мъка си проправя път вече век и половина между ударите на църквата, за която тя е ерес, различните обществени и религиозни групировки, прагматичната наука и най-вече безмилостната борба на тези, които се опитваха да наложат комунистическата идеология в общественото съзнание с цената на всичко.

Най-интересното обаче е това, че всички, които се опитват да представят своята религия или идеология за най-истинска и най-правилна, воюват сляпо с един труд, който смирено и правдоподобно доказва нещо, което е доказано отдавна — че за всички и за всичко има място под слънцето. Всеки носи собствената си съдба — добра или лоша; във всичко около нас има някакво развитие — видимо или невидимо, добро или лошо. Човек е безсилен да промени законите на природата, той просто е длъжен да се съобразява с пых.

С една дума, книгата дава отговор на най-важните въпроси, интересуващи човека, а именно: що е човек, живот, смърт, бог, вселена, космос.

Елена Блаватска е родена през 1831 г. в град Екатеринослав, Русия. Автор е на редица книги, кореспонденции, стихове, разкази, публикации в много печатни издания в Русия, Европа и Америка. Тя притежава още от дете необикновената дарба да чува, вижда и yceufa онова, което другите не могат. Може би затова и животът й е необичаен, изпълнен с много приключения.

След кратък брак с възрастен губернатор Блаватска заминава за Турция. По-късно започва поредица от пътувания, като минава през България, Гърция, Италия, Египет. Най-същественият период от издателската й работа преминава в Лондон.

През 1879 г. пристига в Бомбай. След възторжени срещи с почитатели и последователи тя се отправя към Тибет, успявайки да прекоси Хималаите. Оттам нейните биографи зам лък ват. За седемте години, прекарани в планините, няма никакви данни. Предполага се, че там тя влиза във връзка с представители на така нареченото „Велико Трансхималайско бяло братство“, чиито мъдреци работят за духовноторазвитие на човечеството, независимо че не се намесват в съдбините на народите.

Плод на колосалната издателска дейност са двете й най-големи книги — „Разбулената Изида“, издадена за първи път в Ню Йорк през 1877 г., и „Тайнотоучение“, издадена през 1888 г. в Лондон. Двете книги взаимно се допълват. В „Тайнотоучение“ Блаватска предлага задълбочен анализ на всички минали и сегашни религии и етически философски системи, както и общ поглед върху академичната наука като цяло. Двете книги съдържат над 2000 цитата, взети от 1400 научни труда, написани на различни езици и намиращи се в различни библиотеки в Лондон, Вашингтон, Рим, Санкт Петербург, Делхи, Бангалор и др. Самата работа по събирането им е ко-лосална.

Първата част на „Учението“е озаглавена „Космогенезис“, а втората — „Антропогенезис“. В основата на книгата са заложени седем песни, взети от най-древната книга на света, наречена „Песни на Джиян“. Науката не познава езика, на който е написана книгата. По-точно това е манускрипт с някакви знаци върху палмови листа, обработени по неизвестен начин, така че нито огън, нито вода могат да ги повредят. Съдържанието на „Песните“ представлява история на космическата еволюция на нашата слънчева система, на нашата планета и на човека...

В книгата си Блаватска предлага още една теория за произхода на земята и човека. Засегнати са и законите за кармата и прераждането. Хвърля се и обилна светлина върху тайните на отвъдния свят: какво става с хората, когато преминат в така наречения „тънък свят“ — на астралното и наменталното.

Книгата, в която е отразена борбата за защита на моралните ценности, е актуална и днес. Всички житейски или философски истини имат за цел да направят живота на човека по-смислен, по-радостен и по-целенасочен. Но тук трябва да се знае, че нищо не идва даром. Всеки, който желае да научи нещо повече за живота, да разшири кръгозора си, да си обясни някои неща, свързани с личния ни живот, с живота и смъртта на нашите най-близки хора — колкото и трудно да е това, — трябва задълбочено да прочете тази книга. Казвам го от личен опит, като човек, стоял на разстояние от философското тълкуване на собствената си съдба, която в никакъв случай не е розова; като човек, който от най-ранно детство е имал до себе си един дядо, който години наред търпеливо изчаквал да дойде моментът, когато някой от неговите внуци ще прояви интерес към всичко това и без страх от „народната милиция “ ще извади на бял свят единия от четирите ръкописа — единствени в България, преведени на български от теософски екип през 30-те години. За щастие това е единственият оцелял екземпляр през годините на режима.

Надявам се, че тази книга ще донесе истинско удовлетворение на всички, които години наред са чакали с нетърпение появяването й на бял свят, най-вече на дядо ми.
Михаил П. Ангелов

Забележка* Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Безплатна доставка над 50.00 лв.
Категория › Езотерика

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.