Български шедьоври

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  23-11-2017
  •  146

ПРОДАДЕНА

Автор:Светлозар Игов
Издателство:УИ "Св. Климент Охридски"
Страници:281
Корици:Меки
Година:1992
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 145 / 205 Състояние: Мн. добро
Български шедьоври. Светлозар Игов. Библиотека: Език и литература

ЗА ТАЗИ КНИГА
Настоящата книга е естествено продължение на опита за един мой личен „прочит“ на българската литературна класика, който правя в ред свои публикации, пръснати в печата от 60-те години насам и отчасти събрани в досегашните ми книги.

Особено се засили желанието ми да дам нови критически тълкувания на творби от българската литературна традиция, след като през 1981 година завърших труда си „История на българската лите-ратура“.Той налагаше сбито, почти конспективно изложение на националния литературен процес, а ред нови виждания, идеи и тълкувания, които възникваха в хода на работата ми не можеха да бъдат включени в труд от такъв тип. Затова много от тях останаха в „История на българската литература“ само като нахвърлеци, очакващи по-нататъшна разработка. Част от тях, във вид на фрагменти, събрах в книгата „Призори“, както и в ред публикации под същото заглавие в печата.

По-цялостното осъществяване на тази идея започна през 1990 година, когато за нуждите на обучението по литература в българското средно и висше училиче започнах поредица от статии, излезли през юни 1991 година в книгата „От Ботев до Йовков“. Бързото изчерпване на доста големия (за днешните условия) тираж на книгата и факта, че няколко седмици бе в класацията на най-търсени книги (особено при конкуренцията на далеч по-забавно преводно четиво) ме окуражи да продължа писането на статии от този род. Сега се решавам да събера стари и нови статии в книга под заглавие „Бъл-1арски шедьоври“.

Въпросът „Що е шедьовър“ ме вълнува като критик отдавна. Преди петнайсетина години дори бях поканен да участвувам в международен симпозиум на тема „Критерии за шедьовър“, но полицейските надзиратели на българската култура не ми позволиха да участвувам в него, поради което можах да отпечатам написания по този повод доклад доста време по-късно в книгата „Грозните патета“ (1984).

Не мисля, че всички творби, които разглеждам в настоящата книга са шедьоври, нито смятам, че кръгът от шедьоври на българската литература може да се изчерпа в една книга. За някои от българските класически творби тепърва смятам да пиша, за други едва ли ще успея.

И тази, както и предишната ми книга се създават ускорено, за потребностите на новото българско образование, което не ми дава възможност да изпипам работите си в онези съвършени критически студии, които са литературния ми идеал. Но вярвам, че читателят ще прости несъвършенствата на критическия ми стил и мислене и фрагментарността на някои изложени идеи и тълкувания, тъй като вярвам в способността му сам да ги дотвори в своята мисъл и въображение, като се съгласява с тях, отхвърля ги или ги продължава.

30 януари 1992 София

Авторът

Забележка* Здраво книжно тяло, без забележки в текта. Безплатна доставка над 50.00 лв.Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.