Духовни полета

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  2-11-2017
  •  149

ПРОДАДЕНА

Автор:Блажени Йоан Мосх
Издателство:Синодално издателство
Страници:271
Корици:Твърди
Година:1993
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 170 / 245 Състояние: Мн. добро
Духовни полета. Блажени Йоан Мосх

Милост велика Бог ми даде, като ме постави учител (Еф. 4:11) в духовните ни училища в продължение на четиридесет години. Скъп дар от Бога ми е всеки мой ученик, а най-вече духовните ми синове. Чистосърдечно често им казвам: Няма no-скъпо нещо от духовното чедо! За мене духовните чеда, родени и съгрявани с оте-ческа обич в име Христово, като Божи дар са скъпо съкровище. При него постоянно е сърцето ми от събуждане сутрин до заспиване вечер, защото казано е: 'Дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви" (Мат. 6:21 ). В скромната си учителска дейност винаги съм се вдъхновявал от думите на свети апостол Йоан Богослов към неговия ученик, отклонил се от пътя на доброто: "Върни се, сине, при баща си! Не се отчайвай в Божието милосърдие. Греховете ти аз ще взема на себе си; разкай се само и ме послушай" (Из житието на св. ап. Йоан Богослов).
На духовните си чеда съм длъжен да оставя наследство. Така съветва свети апостол Павел: "Не децата са длъжни да събират богатство за родителите, а родителите за децата" (2 Кор. 12: 14). Аз обаче нямам духовно богатство, което да им оставя, каквото е Имал учителят на свети Йоан Дамаскин. Той плачел, задето нямало с кого да сподели богатството си. Затова аз посвещавам този мой скромен преводен труд на всички мои питомци - духовни чеда, та и мнозина да се поучават от добродетелите на Божиите угодници, живота, подвизите, чудесата и мъдрите наставления на които са описани в преведената книга "Духовни полета" на блажени Йоан Мосх.
Браницкий епископ ГЕРАСИМ

**********************

ПРЕДГОВОР
към първото издание на български език на книгата "Духовни полета" от блажени Йоан Мосх
Преведената от моя учител и духовен старец Негово Преосвещенство Браницкия епископ Герасим книга "Духовни полета" от блажени Йоан Мосх е ценен принос към малко издадените на български език душеполезни агио-графски книги. Творения от този род са преведеният от блаженопочившия епископ Партений "Лавсаик", "Наръчна книга за духовен живот" от покойния архимандрит Климент Рилец и преведеният от архим. Прохор "Светогорски Лавсаик". Трудът на блажени Йоан Мосх, посветен на неговия ученик и съпътник свети Софроний, по-късно патриарх Иерусалимски, наистина мислено ни поставя всред едно поле с прекрасни небесни цветя, чието неземно благоухание ще усети и неопитното духовно обоняние.
Като четем тази книга, чувствуваме се пренесени в друг мир, чужд на света, в който живеем и^който "цял лежи в злото" (1 Йоан. 5:19), и изпитваме приятна отмора и духовна наслада; чувствуваме се духовно наситени и укрепени с много сили за борба със злото в този свят, а това е целта на нашия земен живот - нравственото усъвършенствуване за достигане спасение на душите ни.
В 219 глави авторът на книгата накратко ни запознава с живота, подвизите, чудесата и мъдрите наставления на строги пустинножители в Палестина, Сирия и Египет. Тия подвизи и мъдри наставления на Божиите угодници са от голяма полза не само за монасите и монахините, но и за всички вярващи по пътя на тяхното спасение. Твърде полезни са и предговорът и уводът към руското издание на книгата. Те хвърлят светлина върху ист
орията на древното монашество и на старинните обители; върху духовното и политическото положение на Римската и Византийската империи през втората половина на VI и до средата на VII в.
Препоръчваме на читателите на тази книга да не се задоволяват само с едно прочитане, а често да я препрочитат, за да черпят непрестанно от нея душеспасителна поука.
Сливенски митрополит ИОАНИКИЙ
Блажени Йоан Мосх


Забележка* Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Безплатна доставка над 50.00 лв.

Категория › Религиознание

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.