Датската литература в България - един век очарование

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  27-10-2017
  •  178

Автор:Колектив
Издателство:УИ "Св. Климент Охридски"
Страници:270
Корици:Меки
Година:2000
Броя:1
ISBN:954-91243-1-6 Тегло (гр.): Формат: 140 / 210 Състояние: Мн. добро
Български и английски език. Датската литература в България - един век очарование. Сборник. Литературни изследвания

Забележка: Нечетена книга. Безплатна доставка над 50.00 лв.

Катедрата по германистика и скандинавистика изказва най-сърдечна благодарност на Кралското Министерство на външните работи и на Министерството на образованието на Дания, на Датския културен институт и на Центъра за информация за датска литература в Копенхаген, на посолството на Кралство Дания в София и лично на Н.пр. г-н Клаус О. Капел за разбирането, подкрепата и финансовата помощ, без които провеждането на конференцията и издаването на тази книга не биха били възможни.

The Department of German and Scandinavian Studies expresses warm thanks to the Royal Ministry of Foreign Affairs and to the Ministry of Education of Denmark, to the Danish Cuitural Institute and the Information Centre of Danish literature in Copenhagen, to the Royal Danish Embassy in Sofia and to H.E. Mr. Klaus O. Kappel person-ally for their understanding, initiatives and support without which the conference and the publishing of this book wouidn’t be possible.

© Авторите и Катедрата по германистика и скандинавистика към факултета по класически и модерни филологии на СУ "Св. Климент Охридски".
© Веселин Цаков, художествено оформление.
© Превод от български на английски: Евгения Панчева (увода и "Роден съм в Дания"), Надежда Михайлова.
ISBN 954-91243-1-6
За корицата е използван фрагмент от илюстрация на Любен Зидаров към "Старата камбана"от X. К. Андерсен

През м.октомври 2000 г., Във връзка с официалното посещение В България на Н.В. кралица Маргарете II, В Софийския университет "С8. Климент Охридски" бе проведена конференция, посВетена на представянето и рецепцията на датската книжовност у нас. С участието на Видни представители на литературата и изкуството от България и Дания, на академичните среди и медиите В тях това събитие разкри от една страна добре известното очарование на културата на "старото лебедово гнездо", както великият Андерсен бе нарекъл своята родина, а от друга - активният и много качествен принос за въвеждането й в българска среда на най-ярки наши творци и изследователи. С тяхното дело имаме право и основание да се гордеем.

В тази книга са включени материалите от тази първа по рода си и извънредно успешна конференция, организирана от специалност "Скандинавистика", от форума, открил и нови перспективи за взаимното опознаване на нашите два народа в областта на литературата и културата.Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.