Радикалдемократизмът

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  6-10-2017
  •  119

Автор:Михаил Неделчев
Издателство:Дружество Гражданин
Страници:2000
Корици:Меки
Година:227
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 215 Състояние: Мн. добро
Радикалдемократизмът: Опит за либерално политическо поведение в България.  Михаил Неделчев

Мечтата
Радикалдемократическата партия бе една наистина провиждаща се мечта. След 1989 г. тя стана реалност благодарение на ентусиазма, последователната работа на един кръг от съмишленици, сформиран първоначално съвсем бързо и естествено. С ко-легите-литературоведиЕлкаКонстантиноваиАлек-сандър Йорданов сме споделяли тази мечта повече от петнадесет години преди съдбовната дата; не я криехме като утопия за едно идеално пребиваване в някакво българско политическо пространство от миналото и пред хора, които съвсем не бяха настроени антикомунистически. Политическите ченгета гледаха до време на нас като на безобидни гнили интелигенти и ни потупваха снизходително: Как сте, как сте радикалите... На няколко пъти, и особено към финала на „социализма", нещата загрубяваха.
Но с хора като Аспарух Панов, Стефан Хаджи-тодоров, ХозеКанети, КирилВелев, Николай Слатински, Кирил Бояджиев, Ивайло Петров, Васил Огойски, Катя Атанасова, ВеселинГеоргиев и толкова още сто-тицидруги „родени", „истински", „същински" радикал-демократи (както казваше при първите срещи г-жа Константинова) се запознах едва когато РДП стана възможност Оказа се, че и те са носили в себе си някакъв свой вариант на нашата литературно-полити-ческа мечта. Съвсем естествено се присъединиха и стари приятели и колеги по литературни занимания: Надежда Александрова, Николай Кънчев, Веселин Са-риев, Кирил Кадийски, Лазар Георгиев и толкова други из цялата страна. Мечтата се въплъщаваше, осъществяваше се.
Стотици пъти са ме питали: как ти, литераторът, се озова внезапно в политиката?Не сили противоречат заниманията с литература и политика, не си ли пречат? Винаги съм отговарял, че няма никакво противоречие, че съчетаването им за мене съвсем нормално. Днес обаче знам какво съм загубил като професионално литературоведско осъществяване за времето на пределно усилно ангажиране с политиката. Нито за момент не съжалявам. Радикалдемок-ратизмът трябваше да бъде възкресен, трябваше да присъства в новия политически живот, трябваше да бъде предявен - като идейна алтернатива на всички колективистични груби етатистки и кариеристич-ни нагласи. През тези десет години щях да се чувствам, а и не само аз, наистина като „безпочвен" интелигент, ако мечтата за своя, интимно обживяна политическа среда не бе осъществена.
Благодаря на всички, с които бяхме заедно. Двойна е благодарността ми към тези, с които продължаваме да сме заедно в името на либерализма, на радикалдемократизма.
М. Н.

Забележка* Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Безплатна доставка над 50.00 лв.Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.