Етнически конфликт в България 1989 Социологически архив

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  19-9-2017
  •  178

Автор:Колектив
Издателство:Профиздат
Страници:343
Корици:Меки
Година:1990
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
ПРЕДГОВОР
Историята на настоящата книга е кратка и необичайна. Тя се роди за по-малко от една година — от провеждането на първото експресно изследване на масовата емиграция на български граждани в Турция до обобщаването и редактирането на всички материали, с които разполага Институтът по социология при БАН за етническия конфликт в България. Необичаен е и жанрът на книгата — тя представлява социологически архив, т.е. анализи, методики и други материали, разработвани в хода на подготовката и провеждат нето на изследванията.

Уникален за най-новата ни история е и фактът, че в книгата се публикуват материали, които само до преди няколко месеца са носели грифа ”Поверително” или ”Само за служебно ползуване". Това беше цената, за да могат българските учени — социолози, социални психолози и политолози, да бъдат допуснати да изследват и по този начин да се превърнат в преки наблюдатели на етническата криза в България. Гласността и демократизацията направиха възможно това, което беше немислимо — науката да афишира пред обществеността своите изводи и констатации, своето обяснение на истината за етносоциалния конфликт в България. Може да се каже, че се реабилитира накърненият престиж на социалните науки в нашата страна, авторитетът на български учени, засегнати от пренебрежителното и господарско отношение на висшата номенклатура.

В сборника са включени наред с докладите за извършените емпирични изследвания (придружени със списък на участниците в съответните научни екипи), и стенограми от обсъжданията на експертни съвети.

Съставителите са се ръководили от желанието да се представят социологическите архиви в автентичен по съдържание вид. Всички материали се публикуват със съгласието на авторите, в т.ч. на експертите.

Провеждането на изследванията и публикуването на книгата стана възможно благодарение на професионалната компетентност и ентусиазъм на авторските колективи, посочени във всеки от разделите. Чувствуваме се задължени обаче да отбележим и приноса на редица специалисти от Института по социология и от други институти на БАН, които подкрепиха или пряко участвуваха в проведените експресни изследвания. Особено високо ценим приноса на експертите, които в периода преди 10 ноември заеха принципна гражданска и научна позиция по етническия въпрос.

Благодарни сме на многобройните доброволни сътрудници на Института по социология в областите, пряко засегнати от етническата криза, които предложиха своите оценки и виждания за генезиса и взривната ескалация на етническия конфликт в България.

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Безплатна доставка над 50.00 лв.

Категория › Документи и архиви

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.