Хранене при бременност. Здравословно хранене за двама

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  16-9-2017
  •  186

Автор:Надя Пери
Издателство:Хомо Футурус
Страници:135
Корици:Меки
Година:6.г.
Броя:1
ISBN:1128706000007 Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Бременната жена се нуждае от балансирана диета, включваща много зеленчуци и плодове. Съвсем естествено през този период теглото на бъдещата майка значително се увеличава. Но когато има комплекс на тема елегантност и прекалява с диетата, това може да се превърне в трагедия за детето й, както и за самата нея, защото недостатъчното или непълноценно хранене се отразява върху развитието на плода. Ако храната е бедна на белтъчини, веднага се намалява съдържанието на аминокиселини в кръвта. Естествена последица от това е раждането на деца с намалено тегло, по-малък череп и т.н. с намаляването на теглото под определена граница пък се увеличава опасността от психични отклонения у новороденото.

Бременната жена е предразположена към анемия. Характерно за това състояние е нарушаването на синтеза на хемоглобина - съдържащият желязо белтък на еритроцитите, които пренасят чрез кръвта кислорода до всички органи и тъкани. Статистиката показва, че в края на бременността всяка жена страда от скрита форма на дефицит на желязо. С храната човек получава от 10 до 20 мг дневно от този микроелемент. От това количество се усвояват до 2 мг, но се губи по 1 мг с урината, потта и естествено падащите косми. Желязото е необходимо както на бъдещата майка, така и на плода, затова е особено важно през този период да не се допуска дефицит, който не само нарушава метаболизма и работата на сърцето, но е възможно дори да причини прекъсване на бременността.

Храната, която, ще осигури повишено съдържание на желязо, трябва да включва черен дроб, месо, бобени храни, ябълки, зелени листни зеленчуци...

Забележка: Здраво книжно тяло, без подчертавания в текста. Безплатна доставка над 50.00 лв.

Категория › За родители

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.