Първи стъпки в шахмата

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  16-9-2017
  •  217

ПРОДАДЕНА

Автор:Олег Нейкирх, Николай Минев
Издателство:Медицина и физкултура
Страници:216
Корици:Меки
Година:1976
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Ръководството е предназначено за начеващите шахматисти. То съдържа основните правила на играта.

Кратък исторически преглед отвежда читателя до съвременната съветска шахматна школа и създадените от нея модерни принципи за трите стадия на шахматната партия — дебют, мителшпил и ендшпил. Разгледани са също така въпросите на шахматната стратегия и тактика, на атаката и защитата. Дадени са някои сведения за организацията и провеждането на шахматните състезания. Разработен е и раздел за шахматната композиция. Накрая са приложени партии от «златния фонд» на шахмата.

Ръководството е богато илюстрирано с примери от класиката и най-новата практика на чужди, и български автори.

ШАХМАТ — ВЪЗНИКВАНЕ И РАЗВИТИЕ
Кога и къде е възникнал шахматът, е един от интересните въпроси на човешката култура. Историците и археолозите сочат засега около IV—V век на новата ера и предполагат, че неговата родина е Индия. «Чатурангата» (така се е наричал шахматът отначало в Индия) бързо се разпространил всред народите на Изтока, добил популярност в Китай, Тибет, Русия, Иран. Завоюването на Иран от арабите през VII век дава нов тласък на разпространението на «шатранжа» (арабското название на шахмата). Арабите пренасят тази интересна игра в Северна Африка, Испания, Италия и Франция и тя бързо се разпространява в цяла Европа.

Шахматът е възникнал като интересна форма за умствено състезание, при което е изключена случайността, където при пър-воначално равни условия победата зависи само от разума и волята на шахматиста, където побеждава по-надареният, по-дал-новидният и по-решителният. Той не е изобретение на отделна Личност, а плод на творчеството на много народи и умове, развивал се е успоредно с прогреса на човешката мисъл, с развитието на обществените формации е добивал нова, по-съвършена форма, за да достигне до наши дни като неделима част от човешката култура и наука.

Вероятно в края на XV и началото на XVI век, когато са се появили първите печатни книги по шахмат, древните разновидности на играта отстъпват място на съвременния шахмат с единни правила за движение на фигурите. Започват да се устройват състезания между отделни добри шахматисти, но едва през 1851 г. в Лондон се е състоял първият международен турнир с участието на шахматисти от няколко страни.

Особено голямо развитие получи шахматът през XX век. Днес почти няма страна, в която да не се устройват шахматни турнири. Нов тласък за развитието на шахмата беше Великата октомврийска революция и образуването на социалистическите страни,

СЪДЪРЖАНИЕ

Шахмат — възникване и развитие.........

Щашматната партия. Ръководни принципи .....

Мат с различни фигури.............

Основни ендшпили...............

Някои основни принципи и положения в ендшпила.

Що е стратегия и тактика?...........

План за игра.................

Основни елементи на тактиката и комбинация. . .

Атака. ...............

Защита ...................

Съвети, които не трябва да се забравят. . . . .

Основни принципи за развитие на шахматната партия

Преглед на дебютите..............

Шахматни състезания..............

Шахматна композиция .............

Избрани партии от «златния фонд» на шахмата

Забележка: Здраво книжно тяло, незначително пожълтели страници. Безплатна доставка над 50.00 лв.

Категория › Спорт

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.