Рабишката пещера Магура

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  14-9-2017
  •  237

Автор:Николай Джамбазов
Издателство:Окръжен народен съвет
Страници:32
Корици:Меки
Година:6.г.
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 165 / 115 Състояние: Мн. добро
Пещерата Магура

Както много други пещери и Магурата е образувана от разтворителното и измивно действие на водата. Много от пукнатините, превърнали се в каналчета, канали и по-големи отвори, са се разширявали постепенно и са образували просторни зали. В едно описание на пещерата Магура от Д. Маринов, поместено в сп. „Труд", кн. I от 1887 г. , е отбелязано „От сводовете навред капеше вода и то толкова, че горните ми дрехи бяха станали вир вода.“ През последните 20-30 години притокът на вода е намалял значително, поради настъпило затопляне.

Трудно би могло да се каже кога е била образувана пещерата. Вероятно това е станало през терциера (началният период на най-новата ера от историята на земята, преди да се е появил човекът). За уголемяване на пещерата спомага и физическото изветряване. През мразовитите зими или при обилни валежи се засилва каменопадът. От тавана и стените се откъсват дребни и по-едри камъни (обр. 3). Някои от големите скални блокове, повалени около входа и навътре в пещерата, са от по-ново време. Изучаванията показват, че
на места има 3-4 метра дебели отложения. В галерията, където са рисунките, те са льосовидни, а в Предверието и Полето, изходната и други зали са от ръбест варовит чакъл, примесен с дребни пясъчинки. В пещерата има места с не по-малко от 4-5 срутища — Срутените камъни над Стрелбището, пред Капчуците и др. Те са останали след пропадане или земетръс, за времето на които сега трудно би могло да се каже нещо определено.

В подземния мрак

Пещерата Магура има четири входа: първият или главен, на южната страна, вторият, вертикален, който води към езерото. Той се нарича „Вър-тач“. Срещу двата сталактона на лявата страна, високо, недостъпен за обикновените посетители,4.    Сталактитни образувания — Зловещият храм.

5.    Сталагмитни образувания — Големият и малкият брат.

4.    Concrétions de stalactites — Le temple sinistre.

5.    Concrétions de stalagmites — Le grand et le pe it frère.

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Безплатна доставка над 50.00 лв.

Категория › Пътеводители

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.