Къща-музей Георги Кирков

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  12-9-2017
  •  276

Автор:Галина Ачанова
Издателство:Септември
Страници:84
Корици:Меки
Година:1990
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 110 / 230 Състояние: Мн. добро
Домът на ул. "Бачо Киро"№ 53 в София е тясно свързан с революционното минало на българската работническа класа, с живота и с дейността на видни дейци на комунистическата партия.

През 1907 г. семейството на Георги и Тина Киркови се настанява във вътрешната къща, където Кирков живее до смъртта си през 1919 г., а Тина Киркова - до 1927 г., когато емигрира в Съветския съюз.

След 1921 г. в дома при Тина живее със семейството си Жеко Димитров - виден деец на партията и на синдикалното движение. Тук на 16.IV. 1925 г. той е арестуван и е откаран в Дирекцията на полицията, където жестоко е убит.

Във външната сграда на "Бачо Киро" № 53 живее семейството на Яко Нисимов - организатор и дългогодишен управител на партийната книжарница и печатница, както и Генчо Ковачев - активен партиен деятел и съратник на Георги Димитров. Известно време тук пребивава и Йордан Златинчев - пръв помощник на Жеко Димитров, секретар на ЦК на НРСП и редактор на в. "Единство".

На 15.IX. 1923 г. в дома на Тина Киркова нелегално заседава ЦК на БКП и обсъжда въпроса за практическото провеждане на първото в света антифашистко въстание.

Но преди всичко този дом е свързан с името и с живота на Георги Кирков - Майстора - една от най-ярките личности в нашето социалистическо движение. Талантлив строител и ръководител на БРСДП (т.с.) и ОРСС, блестящ журналист и сатирик, ненедминат оратор и народен трибун, любимец на българските работници, той посвещава целия си живот на "великото дело за освобождение на пролетариата".

Тина Киркова - негова съпруга и съратница, също заема видно място в нашето революционно движеше. " Трудно е да се говори за Георги Кирков - пише Г. Димитров, - без да се упомене неговата вярна спътница и най-близка помощница в течение на цели десетилетия, Тина Киркова. И в личния живот, и в партийната дейност тя бе рамо до рамо с него. ". Дългогодишна касиерка на Софийската партийна организация, Т. Киркова взема участие във всички партийни конгреси от 1905 до 1923 година. Като секретарка на Централната женска комисия организира и ръководи Женската социалдемократическа организация. Под нейно редакторство започва да излиза в. "Равенство" - орган на жените-комунистки. Тина Киркова е първата жена, избрана за член на ЦК на БКП (1920 г.). След погрома на Септемврийското въстание тя е съдена по Закона за защита на държавата и прекарва 2 годиш под домашен арест. През 1927 г. емигрира в Съветския съюз, където работи активно сред българските емигранти. В родината се завръща на 30 юни 1945 г., доживяла да види сбъднати мечтите на своето борческо поколение.

През 1953 г. Министерският съвет взема решение домът на ул. "Бачо Киро "‘ Ns 53 да бъде обявен за къща-музей "Георги Кирков". Откриването му става на 1.IX. 1964 година. От 1985 г. музеят е с нова, разширена експозиция, дело на музейните работници Лиляна Шарланджиева и Галина Ачанова и на художниците Димитър Механджийски и Владимир Наумов.

Експозицията е разположена в две сгради. Във вътрешната - малката къща, където са живели Тина и Георги Киркови, е битовата част, а във външната сграда - документалната изложба, представена в две зали. Богат снимков и документален материал проследява живота и революционния път на Георги Кирков. Показани са над 150 оригинални музейни експоната - лични вещи, книги, документи, творби на Георги Кирков. Експозицията е оборудвана със съвременна аудиовизуална техника. Записи на фейлетони и речи на Г. Кирков, филми за участието му в Балканската война и други допълват разказа на екскурзовода и дават възможност за по-богатата информация по определени теми.

***
МЕМОРИАЛНА ЕКСПОЗИЦИЯ
В тази къща Георги и Тина Киркови живеят от 1907 г. като наематели в две малки стаи на първия етаж. Характерно за експозицията е, че обстановката не е възстановена изцяло, тъй като интериорът е оформен само с оригинали, лични вещи и покъщнина на семейството. Всеки предмет е скъпа реликва, пренесла през времето атмосферата на едно ярко присъствие. Посетителят има възможност да почуства онзи дух на всеотдайност и себераздаване, който е изпълвал живота на семейството.

Георги и Тина Киркови са обитавали само едната стая, която е едновременно кабинет, спалня и гостна. Срещу вратата е бюрото на Майстора, изработено от племенника му през 1901 г. по случай избирането на Кирков за народен представител. Тук са поставени негови лични вещи - мастилница и перодръжка, очила, визитни картички, табакера и пепелник, нож за книги, броеве от сп. "Ново време", а на стената - портретите на Маркс, Енгелс и Бебел.

Високообразован и интелигентен, с разностранни интереси и владеещ няколко езика, Георги Кирков следи с интерес наши и чужди публикации и изписва книги от страната и чужбина, като непрекъснато попълва богатата си библиотека със социалистическа и художествена литература. "Няма клон в областта на човешкото знание - пише за него Христо Кабакчиев, - в който той сам да не бе се ровил и да не бе усвоил най- същественото и най-полезното за борбата на работниците и за живота въобще... С еднаква компетентност той беседваше както из областта на научния социализъм и работническото движение, на което изцяло бе посветил живота си, така и из областта на изкуството, естествените науки, медицината, хигиената, техниката, та дори и архитектурата и др." В библиотечния шкаф, поставен до бюрото, наред с произведения на класиците на марксизма са стояли книгите на .....

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Безплатна доставка над 50.00 лв.

Категория › Пътеводители

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.