Дзен будизъм. Оригинални текстове

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  4-9-2017
  •  252

ПРОДАДЕНА

Автор:Ружица Угринова
Издателство:Логис
Страници:70
Корици:Меки
Година:1991
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 115 / 200 Състояние: Мн. добро
***
Тази малка книга има необозримо по богатство съдържание. Чрез стародавни загадки (коан), притчи и диалози от и за прочути учители по Дзен читателят мо>ке би ще се докосне до мъдростта наДзен-будизма. Изящни по форма, оригиналните текстове ще преведат съзнанието на европееца отвъд пределите на тради-ционната логика.

Стремежът при съставянето на книгата бе текстовете да са подредени приблизително според времето на появата им.

***
ДЗЕН И НИЕ
Въведение
Животът е страдание.

Причината за страданието е жаждата за съществуване.

Пътят към избавление от страданието е в унищожаването на желанието, страстите и суетата на битието.

Стремежът към освобождаване от всяка зависимост на собственото Аз от кръговрата на емпиричното битие може да доведе до пълно освобождение и спасение (санскр. нирвана).

Така в общи линии се формулират четирите основни, свещени истини в будисткото учение на легендарния принц Гаутама Шакямуни. Отказал се от всички земни радости и блага, този велик индиец проседял седем години под дървото Бодхи (дърво на познанието). И изведнъж, ненадейно, настъпил миг, в който Великата Истина озарила освободеното му съзнание. Обладан от състоянието на върховно блаженство, на пълно освобождение от тегобите на битието-страдание, принцът достигнал нирвана (санскр. 'освобождение', 'покой'). Така постигналият Просветлението Шакямуни се превръща в Буда, Просветленият. Будизмът обхваща не само религиозните измерения в живота на едни или други човешки общества. Той е и определен начин на живот, определен комплекс от културни ценности, определено светоусещане. Будисткото учение посочва на хора...

Безплатна доставка над 50.00 лв.

Категория › Източна мъдрост

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.