Фразеологичен жестомимичен речник

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  31-8-2017
  •  278

ПРОДАДЕНА

Автор:Миряна Мошева, Петра Ганчева
Издателство:Съюз на глухите в България
Страници:144
Корици:Меки
Година:2005
Броя:1
ISBN:654-8900-15-7 Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Инж. Миряна Мошева, координатор на проекта "Уеднаквяване на българския жестомимичен език - качество на живот и осигуряване пълноценен достъп до информация за хората с увреден слух за интеграцията им в обществото", спечелен от СГБ пред Агенцията за хора с увреждания, чрез която е осъществено отпечатването на настоящото помагало и Петра Ганчева, журналистка във вестник "Тишина", орган на Съюза на глухите в България, са съставители на настоящия фразеологичен речник.
Издател: © Съюз на глухите в България
Съставители: © Миряна Мошева, Петра Ганчева Редактор: Петра Ганчева
Предпечат: ЕТ "Китира"
Печат: Печатница "Славейков"

ISBN 954-8900-15-7

ВЪВЕДЕНИЕ
Настоящото учебно помагало е неразделна част от издадения през 1996 г. Български жестомимичен речник. То се явява като допълнение, което предоставя възможност по един нагледен и забавен начин да се съставят изречения с думите и жестовете, включени в темите от речника. Обемът му не позволява да се съставят изречения с всичките 3 000 думи, съдържащи се в речника. То е само по-мощно средство, което способства за образуване на различни изречения с думите в речника и по един лесен и занимателен начин да се усвояват съответните жестове.

Искаме да наблегнем на това, че изговарянето на всяка дума се придружава с жест, особено при използването на съюзи, наречия, предлози, които при бърз превод се изпускат, т.е. нечуващите не ги възприемат визуално и не могат да ги запомнят, в резултат на което те се изразяват аграматично, като напр. "Вчера ходя гледам кино", вместо "Вчера ходих да гледам филм в киното".

Със съставянето на изречения показваме нагледно и как се използват обогатените и точни жестове на думи, които не са познати на нечуващите хора, а също и на тези от чуващите, пожелали да научат жестомимичния език.

В същото време подчертаваме, че през целия процес на обучението е задължително думите да се артикулират и придружават със съответните жестове. Целта е нечуващите хора да се научат едновременно да говорят (артикулират) и да жестикулират и така да поддържат и говорното си развитие. Изпускането на говора (артикулация-та) и използването само на жестове води до немота, а оттам и до неразбиране от страна на чуващите при опита им да осъществят комуникация с нечуващи.
Цел на помагалото е и повишаването на езиковата култура на хората с увреден слух, усвояването на нови думи и създаване на собствен речников фонд, което способства интелектуалното им развитие и обогатяване
Нашето желание е чрез помагалото, добавено към речника, да помогнем на нечуващите деца и възрастни и с общи усилия да постигнем уеднаквен, обогатен и културен български жестомимичен език, с който да се гордеем така, както се гордеят със своите жесто-мимични речници сродните национални организации на нечуващите хора по света.

Инж. Миряна Мошева,

координатор на Националния методически

и консултативен център по ЖМЕ към СГБ

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Безплатна доставка над 50.00 лв.


Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.