Ромът знае пътя

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  1-8-2017
  •  232

Автор:Лили Ковачева
Издателство:Скорпион
Страници:143
Корици:Меки
Година:2000
Броя:1
ISBN:9548210479 Тегло (гр.): Формат: 145 / 205 Състояние: Мн. Добро
Ромът знае пътя. Лили Ковачева

ЛИЛИ КОВАЧЕВА
Лили Ковачева е родена на 15 април 1960 г. в гр. Кюстендил, в семейство на роми ерлии, потомствени ковачи. Завършва Югозападния университет в Благоевград. Работи като учителка в родната си махала. Специализирала е в СУ “Св. Климент Охридски”, в Амстердамския университет и в Институт “Отворено общество” в Будапеща.
Впечатлен съм от книгата "Ромът знае пътя”, която прочетох за часове. За мен винаги е представлявало интерес да науча нещо повече за интересни ромски личности. Рядко съм имал възможността да общувам и да познавам отблизо повечето от представените хора в книгата.Чрез интервютата авторката отговори на много мои въпроси, които са ме интересували.

Интервюто на г-н Байрам Халити, например, предизвика у мен размисли. По повод ромската култура той казва: "Натрупаната с векове трагедия на един вечно маргинализиран етнос, подложен на унижения, търси своето място в бъдещето и своя културен индентитет”. Впечатлен съм и от разсъжденията на мъдреца Лев Черенков, който ме провокира като читател и повдигна много въпроси у мен по отношение културите и общуването между тях. Интересна информация получих и от интервюто на г-н Николае Георге.

Освен с образователния и възпитателния си ефект, книгата е полезна и с това, че е написана на ромски език.

Пожелавам успех на "Ромът знае пътя” и нейната авторка и с интерес очаквам следващите й публицистични прояви.

Михаил Петров, Фондация “Романи бах”- София, България

********
Мнения за книгата “Ромът знае пътя”
Идеята на Лили Ковачева да представи видни учени и общественици заслужава подкрепа. Адресирана преди всичко към младите хора, тази книга запълва празни пространства и се надявам, че не само ще се приеме добре от читателите, но че авторката ще я продължи, тъй като в Европа има много интересни личности, дали съществен принос за Ромската идея. Някои са познати в своите страни, но, по една или друга причина, са останали непознати другаде. Йодобни книги имат целта и приноса да ни запознават с тях. Очаквам го.

Савчо Савчев
Книгата, която е пред Вас, е пръв опит да представи ромски интелектуалци с принос в развитието на тяхната култура и език. В нея читателят има възможност да се запознае с изявени ромски личности - белетристи, журналисти, поети, общественици.

Аз работя в ромски квартал, познавам много деца и младежи, имам приятели сред ромите. Смятам, че тази книга се появява навреме и ще бъде полезна за младото поколение. Ромските младежи имат нужда да се запознаят с личности от техния етнос, които са се доказали в обществото. ".Ромът знае пътя” ще разшири познанията им, ще повиши самочувствието им и се надявам да породи у тях стремеж за духовно израстване.

Убедена съм, че книгата ще представлява интерес и за неромите, които чрез нея ще се запознаят с част от ромската култура и история.
Йорданка Тодорова

Забележка* Нечетена, неизпозлзвана книга, безплатна доставка над 50.00 лв.


Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.