Светът на Европа и циганите

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  30-7-2017
  •  240

Автор:Иван Боев, Десислава Югова
Издателство:Литавра
Страници:148
Корици:Меки
Година:1997
Броя:1
ISBN:9548537540 Тегло (гр.): Формат: 160 / 230 Състояние: Мн. Добро
Светът на Европа и циганите. Съставители: Иван Боев, Десислава Югова

СЪДЪРЖАНИЕ
Иван Боев - “Право на Циганите” в международното/европейско право.....5
Джон Мъри и Франсоаз Кемпф - Политика и дейност на Съвета на Европа спрямо Рома/Циганите.......21
Текстове на Съвета на Европа за Циганите...................................27
Справочник.....................................................................................142
Индекс........................................................................................144

*****
Настоящото издание, специално посветено на дейността на Съвета на Европа, се явява тематично продължение на сборника “Текстове на международните институции за Циганите”, Колекция Интерфас, ИК "Литавра".

Преводът на текстовете е на съставителите. Стремежът беше да се придържаме към една постоянна терминология, колкото и трудно да бе това поради липсата на такава в оригиналните издания на Съвета на Европа. Разграничението между названията “Рома/Роми” и ‘‘Цигани’’ (“Tsiganes” на френски език, “Gypsies” на английски език) е според използваните термини в съответните текстове. На термина “Чергари” в оригиналните текстове съответствуват доста разнообразни названия - най-често “ Voyageurs ” на френски и съответно “Travellers” на английски език, но нерядко и “Nomades” (съответно “Nomads”), “Gens de voyage” (съответно "Itinerants”) и т.н. Запазено е възприетото в оригиналните текстове използване на названията “Рома/Роми” и “Цигани” с главни букви, направено с цел да се подчертае общностните им характеристики и да се избягнат негативните конотации, колкото и непривично да изглежда това на български език.

Реализацията на тази книга е осъществена благодарение на подкрепата на Съвета на Европа.
Благодарим на г-н Джон Мъри и на г-жа Франсоаз Кемпф за личното им участие в подготовката на сборника.

*******
Това издание е специално посветено на дейността на Съвета на Европа по отношение на циганите. То е тематично продължение на сборника "Текстове на международните институции за циганите", Колекция "Интерфас". Представените документи могат да бъдат полезно помагало за държавните институции и местните власти, за социални работници, учители, нестопански организации и за всички, които се вълнуват от проблемите на циганите. Внимателното проследяване на предлаганите мерки за решаване на тези проблеми от Съвета на Европа и неговите органи и институции онагледява трудния процес на възприемане на наистина равноправно отношение към това трансгранично европейско малцинство. Тези усилия онагледяват процеса на отказ от политиката на насилствена интеграция, която води в крайна сметка до етническо обезличаване и асимилация на циганите.

Специално внимание заслужава отхвърлянето на патерналистичния подход към циганите, според който техните проблеми са главно социално-икономически. Ясно се забелязва възприемането на водещия принцип за циганите като специфична етнокултурна общност, чиито традиции трябва да бъдат уважавани и всяка дейност по отношение на тях задължително да се осъществява с активното им участие.


Забележка* Нечетена, неизпозлзвана книга, безплатна доставка над 50.00 лв.


Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.