На весло по Дунав

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  17-7-2017
  •  310

Автор:Христо Георгиев
Издателство:Медицина и физкултура
Страници:125
Корици:Меки
Година:1987
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Отлично
На весло по Дунав. Христо Георгиев / ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ

Уводни думи .. ......................

Предговор .........................

ТИД— спорт, туризъм и курорт .............

Дунав — ласкав и суров .................

Малко история......................

На път! . ........................

«Ахой» — призив за старт.................

В света на легендите.................

Наздар -—о, славянска реч!.........

На унгарска земя.....................

През пустата . .......................

В югославски води ....................

Природният феномен Джердап ...............

Километър 846'!......................

Българският Дунав....................

Дунавска островна България...............

Гостоприемният 'български бряг..............

Към делтата .......................

Български селища—-пристани на ТИД, през периода 1965—1986 г.............................

Литература.........................

***
Авторът, описва пътя на международната туристическа гребна регата по Дунав — ТИД. Той насочва вниманието на туристите към многобройните исторически и културни паметници, към природните забележителности. Подробно е описан пътят на похода е български води. Пътеводителят е придруокен с картни скици на Дунав — от Ново село до Силистра, и с богат снимков материал. Увлекателният разказ на Христо Георгиев представлява интерес за всички любители на природата и пътешествията. Новото издание е подготвено във връзка с домакинството на нашата страна на XXXII ТИД през 1987 г.
©Христо Георгиев Христов, 198Э, 1987 с/о Jusautor, Sofia

***
УВОДНИ ДУМИ
С радост пристъпих към обогатяването на първото издание на книгата «На весло по Дунав». Причините за това творческо вълнение са няколко. В основата е нарасналият интерес към Дукав и към възможностите, които реката предлага на хората за отдих и отмора. Постепенно (за жалост) Дунав смъква загадъчния си плащ, освобождава се от своето «тера инкогнита» за българина в -f широкия смисъл на този израз.

Някои казват — реката е мръсна. Какво да правим там? Да, водата на Дунав е замърсена, особено след големите градове. Но едно по-голямо насищане с хора на туристическите и историческите обекти по брега на Дунав ще доведе до размисъл и по-бързи и резултатни действия за опазване на чистотата на водите и бреговете, до търсене на ефективни начини за почистването им. И сега Дунав има чудесни чисти заливи, особено в райони над по-големите градове, край някои от островите.

Други твърдят, че по бреговете на Дунав няма опорни пунктове — почивни станции, къмпинги, туристически хижи, ресторанти, атракционни заведения. . . Да, засега няма много такива туристически оазиси, защото интересът не е достатъчно събуден. Но нещата се променят. Над Видин от няколко години работи хубав къмпинг. Над Лом се строи плаж с необходимите съвременни елементи. Плевенските туристи и приятели на водните походи събуждат за живот брега край живописното с. Байкал. Възможностите на Оряхово за уреждане на курортно-туристически кът край остров Есперанто са големи. На километър 600, там, където р. Осъм влива водите си в Дунав, туристическото дружество на Никопол изгради хубав къмпинг. Историческата местност Паметниците след Свищов очаква строителството на гребна база, а край хубавия парк е възможно да се оформи и богата зона за отдих. Русенци ежегодно разширяват и подобряват района под и край хижа Приета....

Забележка* Нечетена, неизпозлзвана книга, има някакъв син печат, безплатна доставка над 50.00 лв.

Категория › Спорт

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.