Снежни лавини

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  17-7-2017
  •  171

Автор:Кирил Петров
Издателство:Български червен кръст
Страници:80
Корици:Меки
Година:1984
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 150 / 215 Състояние: Мн. Добро
ПРЕДГОВОР
През последните десет години, след като излезе второто издание на „Снежни лавини“, в планините не са настъпили промени във времето като метеорологическо понятие. Няма такива, станали и със снежните лавини. Откривайки все повече планините през зимата, ние саМо повече сме ги опознали, научили сме още нещо от тайните им.

В наши дни скиорите са не само по добре маркираните и поддържани пиСТи. Все по-често следите им от върховете към Долините, водят по недокосваната снежна покривка, блестяща на планинските склонове под лъчите на слънцето с отраженията на милиардите лъчи, връщани в ефира Сега са на Черни връх, Мусала и Вихрен, на Тодорин връх и Еръх Ботев. Спускат се по долините на рилските Бистрици, склоновете на Мальовица, Зеления рид, Седемте езера. При това увлечение в приятните преживявания, родени от скоростта и пръхкарата бяла пелена, която ги обвива по пътя им надолу, понякога те забравят не само границите на възможностите си, но и нещо друго.
СНЕЖНИТЕ ЛАВИНИ

Тях всички ние, които ходим в планините и ги изучаваме, все още не ги познаваме Добре. За науката те са ясни като явление, но за човека крият неподозирани проблеми. Не е лесно да разбереш какво става със снега, легнал на планинските склонове. Трудно се прави вярна преценка и още по-трудно е да се вземат най-правилните решения.

В наши дни върховете се достигат и с хеликоптери. Карат се хели-ски. Лифтовете отиват до най-високите върхове. Спусканията от тях са желани и приятни, а техниката на карането в дълбок сняг достига до съвършенство. За съжаление на тези постижения не съответствуват поз нанията и преценката за лавинната опасност. За добрата и правилна преценка са необходими много добри теоретически познания и съчетава нето им с боГат опит. Дор» е изключително трудна заради нежеланието да се мисли за Тази най-голяма опасност на зимната планина. Тръгнали сМе да караме ски, а не да Се занимаваме с изучаване на нещо. Искаме слънце и Сняг и отново да изпитаме красотата на нашия спорт, а не да сме ученици в планината. И може би освен другите трудности при изуча ване на снежните лавини тази е най-Голямата — нежеланието да мис лим за най-лошото.

Лавината е голямо нещастие — катастрофа, която извънредно снлно действува на психиката на хората. Мислите и действията на пострадалите в повечете случаи са далеч от нормалното поведение. Защо е така? Нека се опитаме да опишем картината на един такъв случай.

Мечтани са излетите в планината — тогава човек диша с пълни гърди Свежия въздух, радва се на ослепително белите снежни хребети.....

Съдържанието накратко по глави:
* Предговор... 6
* Лавините - зимната опасност на планините... 10
* Сняг... 29
* Снежна покривка... 47
* Лавина и видове лавини... 66
* Причини за образуване и падане на снежните лавини... 87
* Предпазване от лавини чрез оценка на опасността... 107
* Предпазване от лавини чрез изкуствено събаряне на снежните маси... 123
* Предпазвайте се сами от снежните лавини.. 132
* Спасяване при нещастия от лавини... 147
* Първа помощ при затрупан от лавина... 170
* Литература... 172

Забележка* Забележка* Нечетена книга, незначително позахабени корици, безплатна доставка над 50.00 лв.
Категория › Спорт

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.