На среща със слънцето

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  17-7-2017
  •  132

Автор:Сборник
Издателство:СамИздат, Силистра
Страници:160
Корици:Меки
Година:2006
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Отлично
Посвещава се на другарите по въже, останали в планината!

***
От зараждането на планинарството през XIX в. до днес, са написани хиляди книги, в стремеж да изяснят тази голяма авантюра и опишат сцената, където тя се осъществява.

„ Така ли изглеждат отстрани експедициите!1 Без никакви ядове алпинистите долитат до Катманду, Исламабад, Оии или където и да е било. Разглеждат местната екзотика, хапват някои кулинарни специалитети, снимат се с децата на шерпите и яковете, прецапват планински поточета. После в базов лагер пият много бира и в идеален слънчев ден се разхождат до върха, където ги чака кинооператорът.

А всъщност мъките започват още на своя територия със съсипани от чиновническото бездушие нерви, прекарването на багажа през иглените уши на подозрителните митници, после корупцията на носачите, дезинтерията, обезводняването, белодробният едем, лавините и разнообразните характери на участниците, други съседи по палатка, които просто отнасят вашата и повече не я виждате!"

***
ПРЕДГОВОР
Драги алпинисти и планинари,

Вие държите в ръка една необикновена книжка. Необикновена, защото в нея няма измислени герои и измислена романтика. Героите сте самите вие и вашите по-стари другари по въже. Когато разтворите нейните страници ще разберете с каква любов и всеотдайност е проследен животът ви и този на предшествениците ви, отдаден на вълнуващата сърцата ни алпинистка дейност.

Така тази книжка става част от вашия живот. В настоящите ми редове няма да прочетете нищо за литературните достойнства на сборника. Не че няма такива, а защото всичките редове са истински, изживяни, изстрадани до последната точка и запетая. Може би като спортист и историк на българския алпинизъм да съм малко пристрастен, защото всичко, което е история дълбоко ме интересува, но пък от друга страна ми дава възможност да преценявам. А написаното тук е сто процента истинско и вярно. Тази книжка ще ви отведе до красивите рилски върхове, ако сте ги позабравили напоследък, улисани в нелекото ежедневие. Ще ви събере край лагерните огньове, за да послушате любимите си планинарски песни. Ще ви пренесе и далеч зад пределите на нашата Родина - в Алпите, Татрите, Кавказ, Памир, та чак до висините на Хималаите.

Часовникът на живота е неумолим. Стрелките му тиктакат и поколенията се сменят. Историите се предават от поколение на поколение. Те нерядко се украсяват с митове и легенди, но истината от дълбочината прозира една и съща, когато е подкрепена от толкова документи, снимки и факти. Поколението преди вас ви е предало своя опит, познания, ентусиазъм. /4 той е смайващ при вида на екипировката, съоръженията и техниката на катерене, с която са разполагали. Направете същото с вашите следовници. Знайте, че всяко поколение изгражда по едно стъпало към сияйните върхове. Ако едно поколение е пропуснало да изгради своето стъпало, то следващото трябва да направи невероятно дълга крачка, за да догони времето и по-развитите страни.

Когато преди години научих, че Младен готви книга за историята на алпинизма в Самоков искрено се зарадвах и го подкрепих в това начинание. И ето днес „Историята" е във вашите ръце. Възможно е да има и някои пропуски, но те са от по-незначителни събития или от безвъзвратно потънали в миналото и може би унищожени или забравени факти и събития. Алпинизмът няма да свърши с написването на тази книжка, надявам се след време пак да има продължение - така както и животът продължава. Този сборник ще обогати не само книжния фонд на Самоков, но и на България, защото точно във вашия район е люлката на българския алпинизъм - Мальовица!

Доцент, д-р Сандю Бешев, заслужил майстор на спорта по алпинизъм

Забележка* Нечетена, неизпозлзвана книга, безплатна доставка над 50.00 лв.

Категория › Спорт

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.