Физико-математическа и техническа енциклопедия. Том 1: А-Й. Колектив

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  12-5-2017
  •  172

ПРОДАДЕНА

Автор:Колектив
Издателство:БАН
Страници:1072
Корици:Твърди
Година:1990
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 180 / 245 Състояние: Мн. добро
ПРЕДГОВОР
Физико-математическа и техническа енциклопедия е първата българска научно-техническа енциклопедия. Тя е тритомно научносправочно издание, предназначено за най-широк кръг читатели. В кратка енциклопедична форма са представени основните съвременни знания и постижения в математиката, физиката, астрономията, геодезията, геофизиката, химията, геологията и техническите науки. Изданието има за цел да популяризира тези знания и постижения и така да допринесе за повишаване на научно-техническата култура на българския народ, да даде или да припомни на специалиста допълнителни знания извън специалността му, да съдействува за изясняване и уточняване на понятията от физико-математическите и техническите науки. Физико-математическа и техническа енциклопедия няма за задача да замести специалната литература, справочниците и отрасловите енциклопедии. Тя съдържа само най-същественото за термините, като придава особено значение на водещите направления в развитието на физико-математическите науки и техниката, на нарастващото влияние на физико-математическите науки върху техниката, на математизацията на науките и научно-техническите дисциплини. Особено внимание е обърнато на научно-техническата терминология, но въпреки големите усилия на съставителите не са малко и несъвършенствата в това отношение. Изданието не съдържа биографии, библиография и етимологични справки. Исторически развой е даден само за някои основни термини.

Физико-математическа и техническа енциклопедия съдържа около 19 000 статии с около 5000 илюстрации и таблици. При подготвянето и съставянето й участвуват като автори, редактори, рецензенти и консултанти над 500 български учени и специалисти. Организацията и основната редакционно-съставителска работа е извършена от „Българска енциклопедия“ при БАН.

Главната редакция благодари на всички институти, висши учебни заведения, учреждения и лица за съдействието им при подготовката на Физико-математическа и теническа енциклопедия и ще бъде признателна за отзивите, препоръките и предложенията за подобряване на изданието.
ОТ ГЛАВНАТА РЕДАКЦИЯ

Категория:     Енциклопедии и справочници
Издателство:     БАН
Година:     1990
Cтраници:     1072
Забележка:     Почти отлично. Без драскания и подчертавания в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Формат:     70/100/16
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
Размери:      180/245/58 мм
Ключови думи:      физико-математическа, техническа енциклопедия

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.