Учебен руско-български речник. Е. Гочева, В. Еленска

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  6-5-2017
  •  173

Автор:Е. Гочева, В. Еленска
Издателство:Русский язык, Наука и изкуство
Страници:295
Корици:Твърди
Година:1984
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 170 / 225 Състояние: Добро
ОТ ИЗДАТЕЛСТВОТО
Предлаганият «Учебен руско-български речник» е от серията руско-чуждоезикови учебни речници за чужденци, изучаващи руски език.

Учебният характер на речника се проявява както в подбора, така и в поднасянето на езиковия материал. Речникът съдържа 5 000 най-употребявани и актуални думи от съвременния руски литературен език, голям брой типични за съвременния руски език речеви конструкции, както и най-често употребяваните устойчиви словосъчетания. В речника не са включени остарели, простонародни, жаргонни и тясно специални думи.

При подбора на думите са взети под внимание: актуалният характер на изразяваното от думата понятие, честотата на нейната употреба, способността й да влиза В съчетания с други думи, възможностите й за словообразуване.

При подбора на словосъчетанията са взети под внимание основните особености на съчетаемостта в руския език, различията в руските и българските конструкции. Включените в речника словосъчетания показват характерното лексикално обкръжение на думите или типичната за дадената дума граматична конструкция.

В сравнение с обикновените руско-български речници в учебния речник се отделя повече внимание на странознанието. Широко е включена лексиката, даваща информация за характерните за съветската действителност явления на обществения и културния живот. Думите и словосъчетанията със страноведски характер, които са трудни за разбиране или нямат еквиваленти в българския език, се дават в речника с пояснения.

Включената в речника лексика е необходима за общуване в официална обстановка и в бита, за разбиране на предавания по радиото и телевизията, за четене на вестници, списания, художествена литература.

Обучаващата насоченост на речника се проявява и в характера на граматичните сведения за думата. Граматичната характеристика в учебния речник е по-подробна в сравнение с тази в обикновените руско-български речници. Към всяка изменяема дума се дават основните й граматични форми, които позволяват да се възпроизведе цялото й склонение или спрежение.

Като притурка към речника се предлагат в сбита форма «Бележки за руската фонетика» и «Бележки за руската граматика», където се слагат основните правила за произношение, най-характерните за руския език редувания на звуковете, основите на изменението на думите, начините за образуване на нови думи с помощта на представки и наставки. Познаването на словообразова-телните елементи в руския език ще даде възможност да се разбере значението на думи, които са образувани по дадения модел, но не са включени в речника.

С учебна цел към някои от речниковите статии се предлагат илюстрации. Това са черно-бели рисунки, чрез които се обяснява предметната лексика, и цветни илюстрации със страноведски характер, даващи представа за природата на Съветския съюз, за градовете и тяхната архитектура, за културните и историческите паметници. Това ще помогне на читателя по-добре да се запознае с различни страни от живота на съветските хора.

При съставянето на речника за основа руската част послужи «Краткий толковьш словарь русского язьжа» под редакцията на В. В. Розанова (Москва, издательство «Русский язнк», 1978).

Речникът е предназначен за българи, изучаващи руски език самостоятелно или с преподавател. Той може да се използва и от преподавателите по руски език при работата им върху лексиката, граматиката и т. н.

Издателството моли всички забележки и препоръки по речника да се изпращат на адрес: 103012, Москва, Старопанский пер., 1/5, издательство «Русский язнк»

Категория:     Речници, разговорници, граматики
Издателство:     Русский язык, Наука и изкуство
Година:     1984
Cтраници:     295
Налични бройки:     1
Език:     Български и руски
Град на издаване:     Москва, София
Корици:     твърди
Размери:      170/225/0 мм
Ключови думи:      руски речник, руска граматика

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.