Съвременен английско-български речник. Цонка Василева

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  6-5-2017
  •  165

ПРОДАДЕНА

Автор:Цонка Василева
Издателство:Фондация "Отворено общество"
Страници:460
Корици:Твърди
Година:1994
Броя:1
ISBN:9545200316 Тегло (гр.): Формат: 135 / 210 Състояние: Мн. добро
ПРЕДГОВОР
Настоящият английско-български речник съдържа 25 000 най-често употребявани ключови думи от словника на съвременния английски книжовен език, както и изрази, необходими за по-напреднала степен на обучение. Предназначен е за най-широк кръг читатели.

В основата на речника е залегнала лексиката на всекидневната реч, като се дават и най-типичните за нея изрази и фразеологични съчетания. Словникът е извлечен от множество честотни, кратки и по-пълни речници. При подбора авторката се е ръководила от критериите честотност и актуалност. Архаизмите съзнателно са избегнати. Включена е лексика, която влиза в състава на голям брой словосъчетания, както и лексика с високочестотни родствени думи.

Речникът съдържа и често срещани обществено-политически, географски и етнографски реалии, като географски названия, названия на учреждения, организации, длъжности в административния апарат и пр.

В словника е включена често използвана общонаучна и обществено-политическа лексика. Широко са застъпени и думи от интернационалната лексика. Макар на пръв поглед лесно разбираеми, те често се отличават по произношение. Освен това в много от тях е вложено и допълнително, на места съвсем ново съдържание, чието непознаване може да доведе до грешки в интерпретацията.

Включени са и думи, които са отскоро в речниковия фонд и не се намират в други английско-български речници. Жаргонни думи се избягват, тъй като те бързо губят своята актуалност и лесно излизат от употреба.

В речника думите от един корен не са групирани в „гнезда“. Подобен подход често затруднява работата на редовия читател. Производните думи се изписват. Когато значението се разбира лесно от предходна про-изводна или близка по форма дума, превод не се дава, напр. abbreviate v съкращавам, скъсявам // abbreviation п.

Категория:     Речници, разговорници, граматики
Издателство:     Фондация "Отворено общество"
Година:     1994
Cтраници:     460
Налични бройки:     1
Език:     Български и английски
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
ISBN:     9545200316
Размери:      135/210/0 мм
Ключови думи:      английско-български речник

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.