Руско-български политехнически речник. Колектив

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  5-5-2017
  •  260

ПРОДАДЕНА

Автор:Колектив
Издателство:Техника
Страници:1100
Корици:Твърди
Година:1976
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 175 / 245 Състояние: Мн. добро
Речникът съдържа около 90 000 термина. При съставянето на словника авторите са се стремили да подберат и обхванат най-често употребяваните съвременни и необходими термини. За тази чел те са използували различни сборници, енциклопедии, съвременна научно-техническа периодика и редица нови книги.

Един от най-богатите, най-често използуваните и най-достъпните източници на научни сведения и техническа информация за българските специалисти и читатели е всеобхващащата съветска специална литература. Едва ли има дейност от науката, техниката, промишлеността» икономиката, където да не се използуват под някаква форма съветски източници и съветска литература или документация. Задълбочаващата се социалистическа интеграция със Съветския съюз в науката и производството ще направи още по-належащо ползуването на тези източници. Наистина близостта между българския и руския език до голяма степен облекчава работата на нашите специалисти и читатели. Но тази близост съвсем не е достатъчна, за да осигури точното, недвусмисленото и ясно превеждане на научно-техническата информация. Необходим е доста-тъчно пълен руско-български технически речник, който да обхваща повече отрасли от промишлеността и различни области от науката и техниката. Такъв е предлаганият руско-български политехнически речник, който е съвместно издание на издателство «Техника» — София, и издателство «Русский язык» — Москва.

Издаването на пълен политехнически речник се налага и от обстоятелството, че днес, при изключително бързото разрастване на научно-техническата информация, голяма част от нашите специалисти работят често пъти в междинни научни области, когато наред с терминологията н а собствените отрасли те се нуждаят и от терминологията на други отрасли.

Авторите са се стремили да дадат по възможност най-необходимите технически значения в превода на български. Политехническият характер на речника наложи в българската част да се посочат за някои термини редица синонимни значения с технически или политехнически ха рактер.

Категория:     Речници, разговорници, граматики
Издателство:     Техника
Година:     1976
Cтраници:     1100
Забележка:     Здраво книжно тяло. Без забележки в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български и руски
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
Размери:      175/245/60 мм
Ключови думи:      русско-болгарский, политехнический словарь, руско-български, политехнически речник, технически термини

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.