Нов английско-български речник. Общ и политехнически. Том 1-2. Гочо Чакалов

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  1-5-2017
  •  295

Автор:Гочо Чакалов
Издателство:БАН
Страници:1287
Корици:Твърди
Година:1999
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): 1568 Формат: 175 / 245 Състояние: Мн. добро
ПРЕДГОВОР
Настоящият речник представлява съчетание между голям българско-английски речник, включващ думите от издадените досега българско-чужди речници, допълнен със значителен брой научни и технически термини, които съставят повочс от една трета част от обема на изданието.

Естествено речникът не може да си постави за цел включването на всички специални термини от различните области на човешкото познание. Отговаряйки на нуждите на растящата интердисциплинарност в научната дейност днес, той включва множеството термини, които са общи за различните науки и технологии. Редките специфични термини от отделните науки обикновено са известни на хората, коите работят в своята специалност, но последните често се затрудняват с термини от други области, предвид споменатата интердисциплинарност в съвременната наука.

Включването на такъв голям обем научни и технически термини бе възможно при съкращението на някои самообясняващи се фразеологични съчетания и съставни технически термини. Възприемането на съвременни структурни подходи, като употребата на наклонената черта (напр.: пълна/ /средна/обикновена/бавна скорост - full/half/ordinary/low speed) при тълкуванията, доведе също така до големи икономии на място, което бе използвано по най-рационален начин. Също така при пренасяне на съставни думи от един ред на друг се използва второ тире на новия ред (напр.: Ьу-product), за улеснение на читетелите.

Съставителите дължат особено голяма благодарност на дългогдишния професор по български език в Лондонския университет Dr. Vivian de S. Pinto, за неговата компетентна и добросъвестна помощ при преглеждането на голяма част от ръкописа.
София, август 1999 г.

Категория:     Речници, разговорници, граматики
Издателство:     БАН
Година:     1999
Cтраници:     1287
Забележка:     Здраво книжно тяло. Без забележки в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български и английски
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
Размери:      175/245/60 мм
Тегло:     1568 грама
Ключови думи:      техническа литература, технически термини, електроника, електротехника

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.