Терминологичен речник по анатомия. Б. Трендафилов, Н. Нарлиева, П. Трендафилов

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  1-5-2017
  •  257

ПРОДАДЕНА

Автор:Б. Трендафилов, Н. Нарлиева, П. Трендафилов
Издателство:НСА Прес
Страници:271
Корици:Меки
Година:2003
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Добро
УВОД

Настоящият справочник съдържа над 6500 анатомични термина и около 300 от най-често употребяваните епоними. Първата част представлява латинско-български анатомичен речник, а втората е терминологичен справочник, в който термините са подредени и представени според Парижката анатомична номенклатура от 1955 година и нейните най-нови допълнения и поправки. Срещу всеки латински термин е даден неговият възможно най-точен и благозвучен български превод. За много анатомични обекти се употребяват освен общоприетите номенклатурни термини и имената на техните откриватели, наречени епоними: valva Bauchini, tuba Falloppii и др. Тъй като епонимите се използват много често в клиниката, ние сме подбрали и представили в този справочник едни от най-популярните, водени от желанието да запознаем нашите студенти и по-младите поколения медици с имената на много известни и уважавани за времето си лекари, учени, философи и енциклопедисти. Изтривайки праха на забравата от техните имена, ние искаме да припомним, че те са не само първооткриватели на определени анатомични структури, но и създатели на съвременната анатомична наука.

В края на всеки раздел даваме неголям брой термини, наречени „извънноменклатурни“, тъй като те не се употребяват в систематичната анатомия, но се срещат често в различните клинични дисциплини: точка на Мак Бърней в хирургията, пространство на Траубе в рентгенологията, зони на Захарин-Хед във вътршните болести и т.н.

За изразите, отбелязани с число в скоби, напр. Atlas(2), в края на книгата са дадени обяснителни бележки.

Терминологичният справочник по анатомия е предназначен за всички студенти (български и чуждестранни), изучаващи анатомия, но може да се ползва от специализанти, доктранти, лекари, стоматолози, антрополози, биолози, специалисти по история на медицината и от всеки, който проявява интерс към анатомията. В една такава обемиста и трудоемка работа, каквато е написването на справочник, включващ няколко хиляди термина и която е свързана с преглед на огромна литература, не може да няма пропуски. Ето защо ние ще приемем с благодарност всички посочени неточности, препоръки и критични бележки.
Авторите

Категория:     Речници, разговорници, граматики
Издателство:     НСА Прес
Година:     2003
Cтраници:     271
Забележка:     Здраво книжно тяло. Има следи от намокряне.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
Размери:      140/200/0 мм
Ключови думи:      медицински справочник, медицински термини

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.