Речник по партийно строителство. Колектив

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  29-4-2017
  •  206

Автор:Колектив
Издателство:Народна младеж
Страници:543
Корици:Твърди
Година:1983
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 135 / 210 Състояние: Мн. добро
ПРЕДГОВОР
В ръцете на читателя е първият речник по комсомолско строителство. Неговото разработване и издаване стана възможно благодареше постиженията на обществените науки и на повишеното внимание на нашата общественост към проблемите на младото поколение, най-ярък израз на което са Тезисите за работа с младежта и комсомола (1967) и тяхното творческо продължение и развитие — Писмото на другаря Тодор Живков до ЦК на ДКМС.

Замисълът, структурата и съдържанието на речника съвтвет-ствува на достигнатото равнище в теорията и практиката на комсомолското строителство. Теоретико-методологическа основа са произведенията на класиците на марксизма-ленинизма; документите на БКП и КПСС, трудовете на изтъкнати партийни ръководители; решения и документи на висшите органи на ДКМС и ВЛКСМ. При подготовката на словника са взети предвид често: тешащи се понятия в дейността на комсомолските дружества и организации.

Речникът съдържа 463 статии. В него са включени основни категории, понятия и термини на комсомолското строителство. Определенията на някои от тях не са окончателни и имат дискусио-чгч характер. Като първи опит, речникът не претендира за изчерпателност както по обхват, така и при разкриване съдържанието: на всички понятия и категории. Неговата задача е по-скромна — са запознае читателите с най-често употребяваните понятия и да уеднаквяване на тяхното тълкуване. Авторският колектив се надява, че речникът ще допринесе за повишаването на политическата и организаиионната култура на членовете на ДКМС и младежите и девойките, ще съдействува за по-пълното вникване в политиката на Българската комунистическа партия по отношение на младежта и комсомола, за усъвършенствуване на организацията, стила и методите на комсомолската работа и ръководството


В отделните статии кратко и достъпно се дава определение на г.оьлтието, разкрива се съдържанието, а когато е необходимо, се -осочват основни исторически сведения. Карл Маркс и Фридрих Енгелс се цитират по българския превод на второто съветско издание на техните съчинения, а В. И. Ленин по превода на пето издание на събраните му съчинения. Др. Тодор Живков се цитира по събраните му съчинения. Изключенията са отбелязани впециалмо. За улеснение на читателите в края на речника е даден азбучен покааалец на разработените понятия, като са посочени авторът и страницата на всяка статия. Приложен е и тематичен указател със седемнадесет рубрики.

Речникът е предназначен за комсомолските работници и активисти, за всички, които изследват и изучават проблемите на комсомолското строителство. Той ще бъде полезен и за партийните, държавните, стопанските и обществените дейци в тяхната политическа, организаторска и идеологическа работа с младежта и комсомола.

Съставителите, редакционната колегия и авторският колектив ще бъдат благодарни за всички отзиви, критични бележки, предложения и препоръки за усъвършенствуване на речника.

Категория:     Речници, разговорници, граматики
Издателство:     Народна младеж
Година:     1983
Cтраници:     543
Забележка:     Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
Размери:      135/210/0 мм
Ключови думи:      комсомолски речник, политически речник

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.