Руско-български речник по строителство и архитектура. Колектив

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  27-4-2017
  •  255

Автор:Колектив
Издателство:Техника
Страници:435
Корици:Твърди
Година:1985
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 150 / 225 Състояние: Мн. добро
ПРЕДГОВОР

Речникът съдържа около 31 000 термина от следните области на строителството: териториално и селищно устройство; благоустройство; архитектура; строителни материали и изделия; строителни конструкции; инсталации, обзавеждане и съоръжаване; сгради и строителни съоръжения; строителни машини; механизми,устройства и инструменти; строително проектиране; технология, организация, управление и икономика на строителството. Включени са също и термини от инженерна геология, геодезия, фотограметрия, картография.

С непрекъснатото разширяване на двустранното сътрудничество в областта на строителството между СССР и НРБ възникна необходимост от руско-български строителен речник. Въпреки близостта между българския и руския език и сближаването на руската с българската строителна терминология все пак двата езика се различават и се налага използуването на специализиран речник. Досега тази необходимост се задоволяваше частично от съществуващите общи и политехнически руско-български речници, в които строителната терминология е застъпена сравнително ограничено. Включените в предлагания речник термини отразяват съвременното състояние и тенденции на терминологията в различните области на строителството и архитектурата и спомагат за запълването на тази празнина.

При съставянето на речника са използувани международни и национални нормативни документи, терминологични, енциклопедични и други речници и справочници и специализирана литература по строителство и архитектура.

Речникът е изготвен от колектив в състав (по азбучен ред): ст. н. с. инж. Георги В. Карагьозов, инж. Яко И. Лазаров, доц. Тодор X. Минчев, арх. Емил П. Момиров и ст. н. с. инж. Христо А. Рашенов.

Авторският колектив се надява, че речникът ще намери широко приложение в теоретичната и практическата дейност на българските и съветските специалисти в областта на строителството и архитектурата.

Авторите

Категория:     Речници, разговорници, граматики
Издателство:     Техника
Година:     1985
Cтраници:     435
Забележка:     Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български и руски
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
Размери:      150/205/0 мм
Ключови думи:      геология, строителство, архитектура, геоложки данни, климатология, хидрология

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.