Речник на съвременния български книжовен език. Свезка 1. Колектив

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  27-4-2017
  •  190

Автор:Колектив
Издателство:БАН
Страници:160
Корици:Меки
Година:1954
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 215 / 295 Състояние: Добро
Глвен редактор - Акад. Стоян Романски.

ПРЕДГОВОР
Предназначението на този Речник, дело на Българската академия на науките, е да представи, с известен подбор, богатството от думи на съвременния български книжовен език и да спомогне за повишаването на езиковата култура у нас.

Днешният български национален език, чиито наченки се откриват в ръкописната книжнина на новобългарски народен език от XVIII век и в произведенията на Софроний Врачански, се оформява постепенно през първата половина на XIX век, когато излиза Рибният буквар на Петър Берон — първата печатна книга на народен език. Здравите му основи се поставят тепърва в художествените произведения на писателите от последните години преди Освобождението и първите десетилетия след него, на чело с П. Р. Славейков, Л. Каравелов, Хр. Ботев и Ив. Вазов. Редица писатели след тях — белетристи, поети, драматурзи, както и учени, общественици, журналисти и др., — в течение на няколко десетилетия допринасят да се усъвършенствува българският книжовен език и да добие сегашния си вид.

Наченките на българската лексикография са свързани с борбата за изграждане на българския национален език. Повечето от нашите видни просветители от времето на Възраждането, като например К. Фотинов, Неофит Рилски, Ив. Бо-горов и др., правят опити за съставяне на тълковни речници.

Първият и единствен до сега завършен тълковен речник е „Речник на българския език с тълкуване речите на български и руски“ от Найден Геров, Пловдив, т. I—V, 1895—1904 г., с „Допълнение“ от Т. Панчев, Пловдив 1908 г Найден Геров прави опит да събере цялото богатство от думи само на живия български народен език от втората половина на XIX в. и затова съзнателно избягва книжовните думи.

„Български тълковен речник с оглед към народните говори“ т. I, София 1926—1951 г., започнат от академиците Ст. Аргиров, Я. Т.-Балан, Ст. Младенов и Б. Цонев, и продължен след това само от акад. Ст. Младенов, е излязъл до сега до буква К. Този речник си поставя за задача да събере в едно голяма част от богатството от думи на българския народен език и на съвременния книжовен език.

В сравнение с тези речници издаваният от Българската академия на науките речник отразява съвременното състояние на българския книжовен език и настъпилите промени в неговия речников състав от 9 септември насам. С това той подпомага борбата за чиста, звучна, граматически образцова и пределно ясна българска реч. Той е наръчен и не изчерпва цялото богатство от думи на българския език. Като нормативен съдържа само онези думи, които са се затвърдили или са на път да се затвърдят в книжовния език и посочва тяхната правилна форма, значение и употреба. Речникът не е енциклопедичен, а тълковен — в него се дават кратки дефиниции на думите...

Категория:     Речници, разговорници, граматики
Поредици и библиотеки:     Институт по български език
Издателство:     БАН
Година:     1954
Cтраници:     160
Забележка:     Неизползвана книга. Нечетена, трябва да се срежат страниците. Липсва част от гръбчето на задната корица.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
Размери:      215/295/0 мм
Ключови думи:      речник, съвременен български книжовен език

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.