Висша математика. Част 2: Математически анализ. Георги Брадистилов

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  18-4-2017
  •  200

ПРОДАДЕНА

Автор:Георги Брадистилов
Издателство:Техника
Страници:626
Корици:Твърди
Година:1965
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 150 / 220 Състояние: Добро
ПРЕДГОВОР КЪМ ВТОРОТО ИЗДАНИЕ
Втората част на книгата по Висша математика съдържа лекциите, които съм чел през първия, втория и отчасти третия семестър на студенти от Строителния, Хидротехническия, Геодезическия, Машинния и Електротехническия факултет, и представлява материалът в малко разширен размер, предвиден по програмата по математически анализ за висшите технически училища.

За разлика от първата част тук изложението на материала е дадено в по-стегнат вид, което, от една страна, може би отначало да затрудни до известна степен студента, но от друга — дава му възможност по-добре да усвои математическото съ ждение, което е необходимо да го привикне към самостоятелно изучаване на книги с математическа обосновка.

Съдържанието й обхваща въведение към диференциалното смятане, диференциално смятане на една променлива, комплексни числа, неопределен и определен интеграл, функции на повече променливи и техните производни, диференциална геометрия на равнината и пространството, приложение и разширение на понятието прост интеграл, многократни интеграли и приложение на векторния анализ.

При подреждане на материала съм се стремял, от една страна, да го дам в такъв ред с оглед използуването му при изучаване на техническите предмети, които се четат през първата година, а от друга страна, съм се придържал колкото е възможно да запазя хронологичния му ред. За да не се разшири обемът на книгата и заради това, че тя е предназначена за студенти, които имат за цел не чистата математика, а нейното приложение, често пъти съм се ограничавал да спомена някои теореми без доказателства или пък да ги ски, цирам бегло. Обаче на някои места съм давал по-подробни разглеждания-както и пълни доказателства, които имат за цел не само да илюстрират същината на математиката като една автономна наука, но и да създадат един метод за абстрактното мислене на начинаещия студент, тъй необходимо при изучаването на всяка техническа задача.

На някои места примерите са доста оскъдни, обаче затова съм давал указание на по-любознателния студент да ги потърси в Сборника ми по диференциално и интегрално смятане. Също така тук-там за илюстрация на материята, както и за да се види още в самото начало ползата от математиката, съм давал примери от приложенията.

Дължа да отбележа, че при съставянето на този учебник съм се ползувал до голяма степен от учебника на R. Rothe

Това второ издание на тази част от учебника се отличава несъществено от първото издание.

Г. Брадистилов

София, 3 август 1960 г.

Категория:     Математика
Издателство:     Техника
Година:     1965
Cтраници:     626
Забележка:     Здраво книжно тяло, тук-там е подчертавано.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
Размери:      150/220/0 мм
Ключови думи:      специална математика, книги за математика
Категория › Математика

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.