Математически калейдоскоп. Хуго Щайнхауз

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  17-4-2017
  •  191

ПРОДАДЕНА

Автор:Хуго Щайнхауз
Издателство:Техника
Страници:272
Корици:Твърди
Година:1974
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Книгата на големия полски математик X. Щайнхауз, която предлагаме ма читателя, е извънредно интересна, забавна и увлекателна. Тя е по-скоро книга с илюстрации и обяснения към тях, отколкото строго изложение на някаква математическа теория. Проблемите и илюстрациите, подбрани с голям вкус и умение от автора, са предимно от областта на елементарната математика и теорията на игрите. Застъпени са обаче и някои добре описани и лесно разбираеми проблеми от висшата математика, като напр, из областта на топологията, теорията на вероятностите, геометрията и др.

Част от илюстрациите не са от областта на математиката, но са дадени, защото са красиви и забавни и помагат за развиване на логическото мислене.

При офѳрмянето на книгата авторът си е поставил две основни задачи: 1. Да покаже, че математиката не е чисто абстрактна наука, което е едно погрешно схващане,но че нейният предмет е реалността. 2. Да покаже, че тя е универсална, т. е. няма област, която да й е чужда. Авторът се с справил блестящо в това отношение, в което може всеки сам да се увери.

Книгата е предназначена за широк кръг читатели, не само математици. Тя е особено полезна за ученици, студенти и преподаватели, като представлява интерес и за всеки любознателен читател.

Категория:     Математика
Издателство:     Техника
Година:     1974
Cтраници:     272
Забележка:     Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
Размери:      140/200/0 мм
Ключови думи:      триъгълници, квадрати, игри, платонови тела, Галтон, търсене на пътеки, стени и тухли,
Категория › Математика

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.