Lingua latina medicinalis. V. Nikolova, L. Koleva

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  18-2-2017
  •  525

Автор:V. Nikolova, L. Koleva
Издателство:Гера Арт
Страници:240
Корици:Меки
Година:1994
Броя:1
ISBN:954-91356-7-5 Тегло (гр.): Формат: 215 / 300 Състояние: Лошо
ПРЕДГОВОР
Учебникът предлага нова методика по латински език за подготовка на специалисти в областта на медицината и стоматологията. За разлика от познатия метод на обучение, чиято основна задача е да се поднесат знания под формата на факти и правила, които да бъдат запомнени и възпроизведени, новата методика е насочена към постигане на образованост в съответната област. В основата й лежи класическият принцип на научаване - такъв, какъвто го виждаме в непреходния античен идеал на Хипократовата медицина, синтезиран в триединството незнание, творческо откриване, научаване. Самите теоретични единици (уроците) представляват комбинация между оригинален текст и най-нови методи за езиково обучение, пригодени към тестова проверка на знанията. Пренасянето на една съвременна методика, която позволява изключително творческо боравене с лексиката и граматическите правила, към латинския език, дава изключително добри резултати. Традиционното запомняне на думи или фрази се замества с творческо съучастие от страна на обучаемите. Обичайният модел на учебников урок с упражнения за превод е заменен с нови образователни цикли, които имат за цел да създадат стабилни асоциативни звена в съзнанието на студентите. Отделните граматически единици са поднесени в комбинация с примерни модели и упражнения за творческото им приложение, а ударението се пренася върху възприемане на представената в урока информация и нейното запаметяване чрез: а) самостоятелно търсене на отговори и решения, б) социокултурни асоциации. За тази цел лексиката и граматиката са представени като част от едно културно съзнание и отделните термини или думи се възприемат като продукти на определен тип образованост, утвърждават се в съзнанието на студентите с цялата гама на тяхното смислово послание. За най-важните термини са дадени исторически сведения, подкрепени с цитати от оригинални произведения на латински език (и превод на български). Освен утвърдената съвременна литература по медицина, са потърсени оригинални откъси от медицински и фармацевтични книги на латински език от древността до Ренесанса, които отразяват развитието на медицинските възгледи в цялостния процес на европейското културно развитие. Използвани са произведения на Хипократ (ренесансови преводи на латински), Гален, Целз, Сиденхайм, Харвей, Мортън, Бое-Силвий и др. Текстовете са подкрепени с оригинални илюстрации, представящи възгледите за човешкото тяло. По този начин отделният урок не е просто отделна граматическа или езикова единица, а дава знание и образованост по определена тема.

Водещ принцип в създаването на учебника е идеята, че процесът на научаване и придобиване на медицинска грамотност е не просто процес на възприемане на днешните познания. Медицинската култура на лекаря е много по-широко понятие от обикновената медицинска практика. Защото в медицината най-ярко се отразяват ценностите на обществото - в ценностното и етично познание по медицина всъщност се въплъщават обществените норми. Познаването на латинската медицинска терминология в нейното историческо развитие е чудесен пример в това отношение. Необходимо е това познание да стане част от подготовката на нашите студенти и именно такава е целта на настоящия учебник.

Надяваме се, че съвкупността от темите в учебника ще изгради у студентите представа за човешкото тяло - такова, каквото го е виждала и отразила на латински език европейската култура в своя дълъг път на развитие. Бихме желали работата с този учебник да е като изграждането на един нов дом - от основите до покрива - дом, в който да има духовност и живот. За да може медицинската терминология да се възприема не просто като набор от технически термини, а като една вселена със своя социокултурна история. Такава, каквато всъщност е. Или, както сам Хипократ твърди “Ars longa, vita brevis’’ (Медицината е необятна, а животът е кратък).

Категория:     Медицина и биология
Издателство:     Гера Арт
Година:     1994
Cтраници:     240
Забележка:     Здраво книжно тяло. Всички упражнения са попълнени. Незначително малко кафяво петно от кафе по страниците. Използвана книга.
Налични бройки:     1
Език:     Български и латински
Град на издаване:     София
Корици:     меки
ISBN:     954-91356-7-5
Размери:      215/300/0 мм
Ключови думи:      Lingua latina medicinalis
Категория › Медицина и биология

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.