50 години регионална библиотека "Никола Фурнаджиев". Юбилейно библиографско издание. Росица Гигова

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  29-1-2017
  •  158

Автор:Росица Гигова
Издателство:Беллопринт
Страници:128
Корици:Твърди
Година:2009
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 165 / 235 Състояние: Отлично
ОБЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ

Библиографският указател се издава по случай 50-годишнината от основаването на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ - Пазарджик. Целта на изданието е да направи цялостен преглед на публикациите за библиотеката от създаването й през 1959 г. като Окръжна библиотека до м. декември 2008 г. Включени са и материалите, поместени в първия библиографски указател, издаден през 1984 г. по повод 25-годишния юбилей на библиотеката.

Представени са публикации в сборници, в централни и местни периодични издания, библиографски указатели, диплянки, юбилейни листове, издадени от библиотеката. Основни източници за съставянето на указателя са традиционните каталози и картотеки на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев“, автоматизираните бази данни, краеведската картотека и сериите на Текущата национална библиография.

Издирени са 813 заглавни единици, систематизирани в три основни раздела. В първия са поместени публикации, в които е отразена цялостната дейност на библиотеката. Включени са и статии за бележити дати и събития, видни личности и местни дейци, чиито автори са специалисти от библиотеката. Вторият раздел съдържа материали за библиотечното дело в областта, а третият обхваща всички печатни издания на библиотеката.

Материалите са подредени хронологично, като в библиографските описания името на библиотеката е дадено така, както е било през съответния период - окръжна библиотека, окръжна методична библиотека, универсална научна библиотека, областна библиотека и регионална библиотека. Библиографските описания са с продължаваща номерация и повечето от тях са придружени от кратки анотации. Еднакви и близки по съдържание материали са обединени в едно библиографско описание.

В указателя „50 години Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ е публикуван и Летопис на библиотеката, който акцентира върху по-важните моменти от нейното развитие през годините.

Към библиографията е приложен именен показалец, в който са отразени всички лични имена, влизащи в състава на библиографските описания и техните анотации.

Библиографските описания са съставени съгласно действащите стандарти: БДС 17264-91. Библиографско описание. Аналитично описание на съставни части от публикации в книжни материали; БДС 9736-82. Съкращения на български думи и словосъчетания в библиографското описание на печатни произведения и БДС 11452-86. Съкращения на наименованията на българските периодични издания.

Библиографският указател „50 години Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ е предназначен както за библиотечни работници, така и за историци, краеведи и всички, които се интересуват от историята и развитието на библиотечното дело в града и региона.

Изданието включва и снимков материал, отразяващ събития от историята на библиотеката.

Изказвам специална благодарност на Мария Кайкиева и Мариана Бойрикова, както и на колегите от Справочен отдел и Краезнание Валентина Тодорова и Мариана Владова, за съдействието при изготвянето на библиографията.

Категория:     Образование
Издателство:     Беллопринт
Година:     2009
Cтраници:     128
Забележка:     Нечетена книга.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     Пазарджик
Корици:     твърди
Размери:      165/235/0 мм
Ключови думи:      регионална библиотека, Никола Фурнаджиев, книги за Пазарджик
Категория › Образование

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.