По стъпките на гросмайсторите. Живко Кайкамджозов

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  6-1-2017
  •  369

ПРОДАДЕНА

Автор:Живко Кайкамджозов
Издателство:Медицина и физкултура
Страници:188
Корици:Меки
Година:1981
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Добро
Главната задача на книгата „По стъпките на гросмайсторите“ е да запознае читателя с шахмата, с неговата същност, правила, принципи, понятия, закономерности и основи на шахматната стратегия и тактика. Заедно с това обаче авторът Живко Кайкамджозов ни въвежда в многовековната история на шахмата, среща ни с галерия от бележити шахматисти, запознавани със световните шампиони, с „децата чудо“, с развитието и успехите на родния шахмат. Така „по стъпките на гросмайсторите“ навлизаме в приказния свят на комбинациите и безкръвните битки, разпалвали въображението и вълнували много светли умове от миналото и настоящето — философи, учени, художници, политици.

Любовта на автора към мъдрата игра е вдъхнала живот на шахматните фигури. Всяка от тях има свой характер, роля, съдба, драматично е подчинена на законите на шахматната стратегия и тактика, на сложното взаимодействие на всички бойни единици върху 64-те квадрата. Това се илюстрира с ярки примери от турнирната практика, свързани с интересни моменти, събития, факти от историята и спортната биография на майсторите.

Книгата дава не само сухи схоластични познания, но и широка шахматна култура, без каквато шахматистът би останал сляп за красотата и богатството на шахматния спорт и творчество.

„По стъпките на гросмайсторите“ може да тръгне всеки, който желае да навлезе в тайната на шахмата, но авторът е адресирал книгата си предимно към младежта, с която го свързва много-годишна методична работа.

АНДРЕЙ МАЛЧЕВ, м. с., заслужил деятел на физкултурата

Категория:     Спорт, туризъм и пътеводители
Издателство:     Медицина и физкултура
Година:     1981
Cтраници:     188
Забележка:     Без забележки в текста! Наранено странично гръбче около 2 см. На корицата, отвътре има писано.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
Размери:      140/200/0 мм
Ключови думи:      книги за шахмат, шахматна литература, за начинаещи

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.