България. Пътеводител. Игнат Пенков, Иван Панайотов, Михаил Райчев, Васил Петров

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  5-1-2017
  •  258

Автор:Игнат Пенков, Иван Панайотов, Михаил Райчев, Васил Петров
Издателство:Медицина и физкултура
Страници:278
Корици:Меки
Година:1978
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Отлично
България е призната страна на туризма. Макар и да има само 111 000 кв.км площ, в нея се издигат големи и малки планини с остри, проболи синьото небе върхове, планини, покрити с неизбродни гори и тучни пасища, планини, изпъстрени с десетки кристални езера. Под тях се разстилат китни котловини и зелени равнини. Две от границите на Родината ни се чертаят от лазурното Черно море и синята лента на Дунав В тази цветуща земя — древна и кръстопътна, запазила паметници и старини от траки, римляни, славяни и прабългари, напоена с кръвта на хиляди герои, паднали в битки за свобода и правдини, днес се издигат нови приветливи градове и села, синеят се стотици язовири, разстилат се богати кооперативни поля, извисяват се корпусите на промишлени гиганти.

За тези, които искат да опознаят и обходят Родината ни, пътеводителят «България* ще бъде ценен помощник и водач. Естествено богатството и многообразието на родната земя, многолетните и културни паметници, хилядите свидни места, напоени с кръвта на безсмъртни герои, днешното гигантско социалистическо съграждане, трудно могат да се опишат в една книга.

Пътеводителят «България» си поставя по-скромна цел. Той запознава всеки, който тръгне на път, само с най-важното и най-ценното от природата, историята, културата и икономиката на страната ни — това, което прави днес България красива и богата социалистическа страна и привлекателен обект за туризъм.

Забележителните места и туристическите обекти са описани не по тяхното регионално разположение, историческо развитие или обща значимост. Пътеводителят просто води читателя и туриста по най-популярните естествени маршрути из страната и разказва за всичко по-важно, срещнато по тях.

Преди да тръгне на път из Родината, човек естествено трябва да има, макар и обща, но все пак цялостна представа за страната ни. Затова и пътеводителят започва с кратък, но изпълнен с много данни очерк за България — географски, икономически, исторически, културни.

Основната част на пътеводителя е марщрутната. Страната е кръстосана от няколко основни маршрута, по които може да се пътува с кола, с влак и пеша. Многобройни отклонения от централните маршрути водя до важни туристически обекти. Част от маршрутите пресичат най-големите и популярни български планини, достигат Черноморието и Дунавското крайбрежие.

Пътеводителят завършва с кратък справочник. В него са дадени интересни обобщени данни и са посочени някои сведения, които биха улеснили всеки пътуващ из България: хижи, домове, къмпинги, такси за нощуване и пр.

Съзнавайки отговорността на пътеводителя, авторите са се постарали да подберат и поднесат най-важното и най-интересното. В това отношение не са изключени пропуски и неволни грешки. Критичните бележки в тази насока авторите ще приемат с благодарност.
Февруари 1978 г.
Авторите

Категория:     Спорт, туризъм и пътеводители
Издателство:     Медицина и физкултура
Година:     1978
Cтраници:     278
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
Размери:      140/200/0 мм
Ключови думи:      книги с туристически маршрути
Категория › Пътеводители

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.