Пътят до девета столица. Справка за световните младежки фестивали. Иван Дончев

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  29-12-2016
  •  146

Автор:Иван Дончев
Издателство:Народна младеж
Страници:34
Корици:Меки
Година:1968
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 195 Състояние: Мн. добро
Осем младежки фестивала за две десетилетия, 200 хиляди участници в световните срещи — такава е възходящата линия на фестивалната траектория. Съзвездието на фестивалните столици — Прага, Будапеща, Берлин, Букурещ, Варшава, Москва, Виена и Хелзинки, сега получава нова сестра — София.

Малко повече от година измина от януарското заседание на Международния подготвителен комитет във Виена, на който фестивалната щафета пое курс към София. Това бе година, наситена с важни политически събития, които ускориха пулса на фестивалната подготовка.

Ф е с т и в а л (от латинската дума festivus — празничен) означава периодични културни празненства, на които се осъществява преглед на достиженията в областта на културата и изкуството.

Идеята за провеждането на световните фестивали на младежта и студентите се роди през 1945 година на световната конференция на демократичната младеж. Призвани да способствуват за разширяването на международните връзки, установяването на взаимно разбирателство и сътрудничество между младежта от всички страни, световните младежки фестивали се провеждаха редовно един път през две години, започвайки от 1947 година, и имаха огромно международно значение. За всеки фестивал младежта от страните в света се готвеше с нарастващ интерес и енергия. От фестивал на фестивал растеше приносът на младежите и девойките за мир в света.

На кого принадлежи инициативата за провеждането на световните фестивали на младежта и студентите?

Инициатори и организатори на световните младежки фестивали станаха най-масовите международни младежки организации — СФДМ и МСС.

Категория:     Спорт, туризъм и пътеводители
Издателство:     Народна младеж
Година:     1968
Cтраници:     34
Забележка:     Здраво книжно тяло, тук-там е подчертавано.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
Размери:      130/195/0 мм
Ключови думи:      спортен фестивал, спорт, младежи
Категория › Спорт

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.